1% dintre utilizatorii de comunicaţii mobile din România şi, respectiv, 10% dintre cei din Republica Moldova au efectuat în total 6 milioane de zile de roaming în statul vecin în 2023, arată Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Traficul mediu zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023, ajungând la aproape de 3 ori mai mult faţă de traficul de internet în roaming în Republica Moldova al utilizatorilor din România, care au plătit în medie aproape 1 euro pentru fiecare 45 MB consumaţi zilnic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

ANCOM şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) au publicat luni Raportul comun privind roamingul bilateral între România şi Republica Moldova în 2023.

”După creşterile spectaculoase din 2022 (primul an de aplicare a Acordului de roaming între cele două state), traficul de internet în roaming a continuat să înregistreze creşteri masive şi în 2023, pe fondul reducerii preţului mediu plătit de utilizatori pentru acest serviciu. 1% din utilizatorii de comunicaţii mobile din România şi, respectiv, 10% din cei din Republica Moldova au efectuat în total 6 milioane de zile de roaming în statul vecin în 2023”, arată raportul.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Traficul mediu zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023, ajungând la aproape de 3 ori mai mult faţă de traficul de internet în roaming în Republica Moldova al utilizatorilor din România, care au plătit în medie aproape 1 euro pentru fiecare 45 MB consumaţi zilnic.

Dezvoltarea serviciilor de roaming bilateral în 2023 a fost alimentată din trei surse: creşterea cu 5% a numărului de utilizatori în roaming (dată de creşterea cu o treime a numărului de clienţi din România în roaming în Republica Moldova), creşterea cu 33% a duratei roamingului, precum şi creşterea intensităţii consumului de servicii în roaming (creşterea cu 32% a consumului de internet mediu zilnic pe cartelă românească în roaming în Republica Moldova, respectiv dublarea consumului în flux invers).

Guvernele României şi al Republicii Moldova au semnat pe 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state. Acordul a intrat în vigoare pe 25 martie 2022 şi este pus în aplicare cu sprijinul cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) din Republica Moldova, respectiv cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în România. Acordul urmăreşte să creeze cadrul de colaborare între cele două state în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional: voce, SMS şi date, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.