Aproximativ 24 de organizaţii de lobby americane şi-au unit forţele în încercarea de a ţine sub control capacitatea preşedintelui Donald Trump de a impune unilateral tarife, pe fondul îngrijorărilor legate de impactul economic negativ al politicilor comerciale ale acestuia, transmite Reuters.
Organizaţiile, conduse de Consiliul Naţional pentru Comerţ Exterior (NFTC), au anunţat miercuri că au format Coaliţia pentru Reforma Tarifelor, pentru a cere Congresului să dobândească un control mai mare asupra politicii comerciale şi să îşi mărească supravegherea asupra utilizării tarifelor de către preşedinte.
Trump, care s-a autointitulat ”omul tarifelor”, a impus sau intenţionează să impune tarife pentru oţel, aluminiu şi aproape toate importurile anuale din China, de 500 de miliarde de dolari, pentru aplicarea politicii ”America first” (America pe primul loc), menită să echilibreze legăturile comerciale.
Preşedintele NFTC, Rufus Yerxa, a spus că Constituţia oferă Congresului puterea să reglementeze comerţul, iar parlamentarii ar trebui să se asigure că tarifele sunt folosite doar în circumstanţe excepţionale.
”Niciodată după anii 1930 nu a depins ţara noastră atât de mult de tarife, în încercarea de a alege câştigătorii de pe piaţa americană, în timp ce ignoră consecinţele mai largi pentru alte industrii şi economia în ansamblul ei”, a afirmat acesta într-un comunicat.
Cele 23 de organizaţii au subliniat îngrijorările lor într-o scrisoare adresată unor două comisii din Congres care supraveghează comerţul exterior, Comisia pentru buget şi finanţe (Ways and Means Committee) şi Comisia de Finanţe din Senat.
“Este clar că multe dintre tarifele adoptate de administraţie în ultimii doi ani au avut efecte electorale semnificative asupra preţurilor interne şi au condus la măsuri de retorsiune semnificative împotriva exporturilor noastre”, a scris grupul, avertizând că măsurile luate în prezent în considerare ar putea provoca noi neajunsuri.
Scrisoarea a fost semnată de asociaţii comerciale mari, între care Grocery Manufacturers Association, National Retail Federation, Association of Global Automakers şi American International Automobile Dealers Association.
Iniţiativa survine pe fondul nemulţumirii în creştere a ambelor forţe politice legate de folosirea de către preşedinte a unor măsuri unilaterale de impunere a tarifelor, deseori citând ”îngrijorări legate de securitatea naţională” şi de a încheia acorduri comerciale consultând prea puţin sau deloc Congresul.
Oficiali ai administraţiei Trump insistă că tarifele sunt plătite de China, dar fermieri, retaileri, producători şi alţi americani suportă impactul din industriilor lor. Măsurile au tulburat în repetate rânduri pieţele financiare.
FMI a estimat anul trecut că tarifele impuse de SUA Chinei ar putea reduce cu 0,8% producţia economiei globale în 2020.
Trump a mai avertizat că va impune tarife semnificative importurilor de automobile din Europa şi Japonia.
Parlamentarii americani analizează mai multe legi care ar limita autoritatea preşedintelui în cadrul Secţiunii 232 a Legii privind Expansiunea Comerţului din 1962. Trump s-a folosit de această lege pentru a impune tarife importurilor de oţel şi aluminiu şi a ameninţa că va impune tarife şi pentru importurile de automobile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.