România a reciclat doar 38,31% din deşeurile de ambalaje, marcând o scădere de 1,56 procente, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe grupe de categorii, cele mai semnificative scăderi au fost observate la reciclarea sticlei, care a scăzut de la 42,6% în 2020 la 28,03% în 2021, şi a metalului, care a înregistrat o diminuare de la 51,12% la 44,24%, arată o analiză a Clean Recycle, jucător pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”România continuă să înfrunte provocări majore în gestionarea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje. Potrivit celor mai recente date, ţara noastră a reciclat doar 38,31% din deşeurile de ambalaje, marcând o scădere de 1,56 procente, conform informaţiilor centralizate de Institutului Naţional de Statistică (INS). Această scădere evidenţiază nevoia urgentă de măsuri concrete, coerente şi eficiente pentru a stimula reciclarea şi a proteja mediul înconjurător”, arată analiza Clean Recycle.

Pe grupe de categorii, cele mai semnificative scăderi au fost observate la reciclarea sticlei, care a scăzut drastic de la 42,6% în 2020 la 28,03% în 2021, şi a metalului, care a înregistrat o diminuare de la 51,12% la 44,24%.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Pe de altă parte, se înregistrează progrese modeste în reciclarea plasticului şi a hârtiei/cartonului. Rata de reciclare a plasticului a crescut de la 30,05% în 2020 la 31,59% în 2021, iar pentru hârtie şi carton, de la 63,2% la 67,88%. Cu toate acestea, sunt insuficiente pentru a compensa scăderile semnificative din celelalte sectoare.

"Aceste date reprezintă un nou semnal de alarmă pentru România. Aşa cum subliniem de fiecare dată, este clar că România nu realizează progrese suficiente pentru a îndeplini obiectivele de mediu stabilite de Uniunea Europeană. Problemele sunt numeroase, dar este esenţial să ne concentrăm pe soluţii. Este imperativ să intensificăm eforturile de educare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa reciclării, să îmbunătăţim infrastructura de colectare şi să implementăm politici eficiente care să stimuleze reciclarea la nivel naţional. Doar printr-o abordare coordonată şi un angajament ferm putem asigura un viitor durabil pentru ţara noastră", declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

În lumina acestor provocări, este necesar un efort comun din partea autorităţilor, organizaţiilor de mediu, cetăţenilor şi a companiilor generatoare de deşeuri de ambalaje, pentru a contribui activ la creşterea ratei de reciclare prin adoptarea unor practici sustenabile şi responsabile, adaugă el.

În primele 4 luni din an, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 37.000 de tone de deşeuri de ambalaje pentru cei peste 800 de clienţi din portofoliu, din care a fost reciclată o cantitate de 18.000 de tone, iar valorificate prin incinerare 1.700 de tone. 

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători de pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 800 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.