Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect care, de la 1 ianuarie 2025, instituţiile publice de spectacole sau concerte, indiferent de nivelul de subordonare şi de finanţare, singure sau în parteneriat, să asigure persoanelor cu handicap accesibilizarea producţiilor artistice, pentru minimum o producţie artistică anual, la alegere: dedicată, adaptată din repertoriul propriu sau găzduită. Ministra Culturii Raluca Turcan a spus că acesta „este un pas mare spre normalitate” şi că are încredere că „managerii instituţiilor de spectacole şi de concerte vor fructifica din plin această oportunitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - „Un pas mare către normalitate! Asigurăm dreptul persoanelor cu dizabilităţi la cultură! Astăzi, Camera Deputaţilor a adoptat legea care instituie obligaţia tuturor instituţiilor de spectacole sau de concerte de a organiza, începând cu anul 2025, cel puţin o producţie artistică anual, adaptată/accesibilizată pentru persoanele cu dizabilităţi. Iniţiativa mea s-a bazat pe argumentul solid potrivit căruia persoanele cu dizabilităţi au aceeaşi nevoie şi dorinţă de a experimenta şi de a se bucura de muzică, de teatru, de operă, de spectacole şi alte forme de expresie culturală ca orice altă persoană, însă ele sunt complet dezavantajate din punctul de vedere al accesului la cultură. Am încredere că managerii instituţiilor de spectacole şi de concerte vor fructifica din plin această oportunitate. Mulţumesc reprezentanţilor societăţii civile care m-au inspirat şi m-au susţinut în acest demers”, a scris Raluca Turcan, miercuri pe Facebook.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Propunerea legislativă completează  art 21 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„Instituţiile publice de spectacole sau concerte, indiferent de nivelul de subordonare şi de finanţare, singure sau în parteneriat, asigură persoanelor cu handicap accesibilizarea producţiilor artistice, pentru minimum o producţie artistică anual, la alegere: dedicată, adaptată din repertoriul propriu sau găzduită, începând cu data de 1 ianuarie 2025”, arată iniţiativa legislativă.

Pe 29 aprilie, Senatul a adopat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei fiind decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.