Activişti din cadrul colectivului Ultima Generazione, care desfăşoară acţiuni non-violente în Italia din 2022, au lipit pe sticla de protecţie a capodoperei „Naşterea lui Venus” de Sandro Botticelli, expusă la Galeriile Uffizi din Florenţa, fotografii cu ravagiile provocate de schimbările climatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Imaginile în cauză înfăţişează un oraş din Toscana inundat pentru a ascunde parţial faimoasa pânză din secolul al XV-lea care o înfăţişează pe Venus ieşind din ape, stând pe o cochilie mare, iar părul ei lung ascunzându-i parţial nuditatea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cei doi bărbaţi au fost duşi la o secţie de poliţie din apropierea muzeului, a precizat grupul într-un comunicat. Uffizi din Florenţa, unul dintre cele mai populare muzee din Italia, este situat în centrul istoric al acestei bijuterii a Renaşterii italiene.

„Guvernul continuă să pretindă că câmpurile nu au ars în ianuarie, că apa nu va fi o problemă în această vară, că locuinţele distruse de inundaţii sunt accidente şi nu rezultatul unor alegeri umane”, a declarat unul dintre cei doi protestatari, Giordano, citat în comunicat. „Şi în loc să facă faţă acestor probleme reale, el face legi absurde” care pedepsesc acţiunile de apărare a climei, a adăugat el.

În luna ianuarie, Parlamentul italian a adoptat o lege care măreşte pedepsele pentru acţiunile împotriva monumentelor şi siturilor culturale, ca răspuns la o serie de acţiuni ale activiştilor pentru climă. Legea a fost adoptată după ce, în decembrie, un judecător din Florenţa a decis că doi activişti care, în 2022, şi-au lipit mâinile de geamul care proteja o altă pictură a lui Botticelli, expusă de asemenea la Uffizi, nu au comis o infracţiune.

Organizaţia Ultima Generazione a început să desfăşoare acţiuni non-violente în Italia în 2022, în momentul alegerilor legislative, cerând politicienilor de toate orientările politice să facă din climă una dintre priorităţile lor.

Potrivit Comisiei Europene, Italia este pe cale să obţină emisii mult peste obiectivele sale pentru 2030. Demonstraţiile din Italia fac parte dintr-o serie de acţiuni desfăşurate în întreaga Europă pentru a atrage atenţia asupra climei, printre care se numără aruncarea de supă, piure de cartofi şi vopsea lavabilă pe opere de artă şi situri culturale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.