Aproape 800 de profesionişti, promotori ai conservării patrimoniului cultural din Europa şi din România, precum şi oficiali se reunesc la Bucureşti, începând de azi, 6 octombrie până pe 8 octombrie, în cadrul Summitului European al Patrimoniul Cultural 2024, organizat de Europa Nostra, cea mai mare federaţie de organizaţii neguvernamentale de profil de pe continent. Evenimentul are loc pentru prima dată în România şi este organizat sub patronajul Preşedintelui României, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii şi al Primăriei Generale a Capitalei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Summitul a demarat, duminică, cu o zi dedicată excelenţei în conservarea şi reabilitarea patrimoniului. Cele 26 de proiecte câştigătoare ale competiţiei Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra,pentru conservarea patrimoniului cultural au fost prezentate pe rând, într-un adevărat maraton al bunelor practici, menit să permită participanţilor să facă schimb de experienţă şi de soluţii.

„Cele cinci criterii în funcţie de care au fost evaluate proiectele candidate au fost: respectarea unor standardele înalte de calitate, în conformitate cu regulile europene; semnificaţia europeană şi pentru promovarea identităţii europene; implicarea comunităţilor; impact deosebit, cu beneficii tangibile; transferul de expertiză şi diseminarea cunoaşterii", a spus Jacek Purchla, preşedintele Juriului Premiilor Europa Nostra.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Câştigătorii au fost selectaţi de Juriul Premiilor, compus din 12 experţi în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecţie.

În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizaţii şi persoane fizice din 38 de ţări europene.

Premiile Europa Nostra vor fi acordate pe 7 octombrie, în cadrul unei ceremonii fastuoase, găzduite de Ateneul Român, şi care va fi transmisă în direct de TVR Cultural şi pe platforma vimeo, la linkul https://www.europanostra.org/events/european-heritage-awards-ceremony-2024/, începând cu ora 19.30.

Ceremonia de premiere este unul din momentele cheie ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024.

Printre proiectele prezentate în sesiunea de azi a Summitului au fost:

  • Mina Istorică Ignacy, Rybnik, POLONIA - Cu implicare civică şi printr-un proiect de conservare susţinut la nivel european şi internaţional, o mină a devenit un spaţiu comunitar şi un exemplu de patrimoniu industrial reabilitat şi reutilizat pentru comunitate, în loc să fie o exploatare minieră de suprafaţă pentru extragerea aurului, care ar fi ameninţat echilibrul local.
  • Biserica Săsească din Alma Vii - Proiectul a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie şi meşteşug în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală şi, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.
  • Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca - Amplasată în centrul vibrant al oraşului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 şi 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive şi restaurări ale faţadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor şi lucrări de modernizare.
  • Clădirea Royale Belge, Bruxelles, BELGIA – un exemplu de reabilitare, modernizare şi reutilizare a unei clădiri cu o arhitectură tipică anilor '60.
  • Centrul Cultural Teryan - Sprijinirea refugiaţilor armeni din Nagorno-Karabakh, Yerevan, ARMENIA – prin care refugiaţi de război armeni din regiunea Nagorno-Karabakh au fost ajutaţi să-şi păstreze identitatea şi să găsească un nou sens în viaţă prin perfecţionarea şi practicarea unor meşteşuguri tradiţionale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.