Orchestra Simfonică din Melbourne (MSO) a anulat viitorul recital al unui apreciat pianist, după comentariile făcute de acesta cu privire la războiul Israel-Gaza, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jayson Gillham a prezentat în premieră piesa Witness în cadrul unui concert susţinut duminică la MSO. Piesa a fost scrisă de un alt compozitor ca un omagiu adus presei palestiniene.

Artistul britanico-australian trebuia să cânte din nou joi, dar MSO a anunţat că reface programul, după ce Gillham a prezentat piesa spunând că Israelul a ucis peste 100 de jurnalişti.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Un purtător de cuvânt al lui Gillham a declarat pentru ABC că nu va comenta decizia de a renunţa la el "din respect pentru MSO şi relaţia sa continuă cu ei".

Gillham - care este prezentat pe site-ul MSO drept "unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale" - s-a născut în Australia, dar locuieşte în Marea Britanie.

La concertul de duminică de la Iwaki Auditorium, el a interpretat o serie de lucrări, de la Beethoven la Chopin. De asemenea, a interpretat piesa Witness, scrisă de compozitorul australian Connor D'Netto, despre care MSO spune că a fost o adăugare de ultim moment.

"În ultimele 10 luni, Israelul a ucis mai mult de 100 de jurnalişti palestinieni", a declarat Gillham înainte de a începe piesa.

Unele dintre acestea au fost "asasinate ţintite ale unor jurnalişti proeminenţi" care călătoreau în vehicule de presă marcate sau purtau veste de presă, a susţinut el.

"Uciderea jurnaliştilor este o crimă de război în dreptul internaţional şi se face într-un efort de a preveni documentarea şi difuzarea crimelor de război în lume", a adăugat el.

Într-un e-mail către spectatori, MSO a declarat că au fost luaţi prin surprindere de comentariile lui Gillham şi că acesta i-a pus într-o "situaţie dificilă".

"MSO nu aprobă utilizarea scenei noastre ca platformă pentru exprimarea opiniilor personale", a anunţat orchestra.

Oameni înarmaţi conduşi de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane într-un atac asupra Israelului la 7 octombrie, luând alte 251 ca ostatice în Gaza.

Acest atac a declanşat o ofensivă militară israeliană masivă asupra Gaza şi războiul actual.

Mai mult de 39.790 de palestinieni au fost ucişi în campania israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, o organizaţie independentă care promovează libertatea presei, raportează că 113 dintre aceştia erau jurnalişti.

Cerându-şi scuze pentru "ofensa şi suferinţa" cauzată, MSO a anunţat că l-a eliminat pe Gillham din program şi că îi va actualiza în curând pe abonaţi.

Într-o declaraţie dată presei locale, un purtător de cuvânt al MSO a declarat: "Remarcile domnului Gillham au depăşit atribuţiile contractului său".

Decizia a provocat reacţii negative pe reţelele de socializare. Avocatul de profil Greg Barns a declarat că anularea a fost "cu adevărat îngrozitoare", în timp ce criticii de artă şi fostul preşedinte al Orchestrei Simfonice din Sydney, Leo Schofield, au declarat că "conducerea MSO ar trebui să stea cu capul plecat de ruşine".

Războiul Israel-Gaza a devenit o problemă politică volatilă în Australia, pe care toate părţile au încercat să o gestioneze cu grijă.

La fel ca în nenumărate alte ţări, au existat proteste din partea comunităţilor evreieşti şi musulmane, precum şi o creştere accentuată a islamofobiei şi antisemitismului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.