Proiecte care au vizat reabilitarea şi restaurarea unei mine istorice din Polonia, a bisericii saxone din Alma Vii, a unor clădiri agricole tradiţionale din Irlanda, a unei cetăţi din Georgia şi o asociaţie care se ocupă de conservarea monumentelor din Croaţia sunt câştigătoarele celor cinci Grand Prix, în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2024. Reabilitarea Bisericii Saxone din Alma Vii a primit şi Premiul Publicului din acest an, în cadrul unei ceremonii desfăşurate luni seară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra 2024 a avut loc, luni seară, la Ateneul Român, fiind co-găzduită de Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, şi de prof. dr. Hermann Parzinger, preşedinte executiv al Europa Nostra.

La ceremonie au participat aproximativ 800 de profesionişti în domeniul patrimoniului, voluntari, entuziaşti şi susţinători din întreaga Europă. Printre invitaţi au fost prof. dr. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, Raluca Turcan, ministrul Culturii, şi Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ceremonia Premiilor a fost cel mai mare eveniment din cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural 2024, care se desfăşoară la Bucureşti între 6 şi 8 octombrie. Summit-ul este organizat de Europa Nostra şi co-finanţat de Programul Europa Creativă din cadrul Uniunii Europene, având loc sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

În cadrul ceremoniei au fost anunţaţi cei cinci laureaţi ai Grand Prix-ului şi câştigătorul Premiului Publicului 2024, fiecare primind un premiu în valoare de 10.000 de euro. Câştigătorii Grand Prix-ului au fost selectaţi din rândul celor 26 de câştigători din acest an, din 18 ţări europene, de către Consiliul Europa Nostra, pe baza recomandării unui juriu independent de experţi.

Astfel, cei cinci laureaţi ai Grand Prix 2024 sunt: 

1. Mina Istorică Ignacy, Rybnik, Polonia - Câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă

Acesta este un proiect de renovare unic pe locul unei foste mine de cărbune, una dintre cele mai vechi din Polonia, fondată în 1792 şi care a fost în funcţiune timp de peste 200 de ani. Prin eforturile foştilor mineri, ale oraşului Rybnik, statului polonez şi fondurilor UE, complexul a fost salvat şi adaptat pentru noi scopuri, ca centru cultural şi recreativ.

2. Biserica Saxonă din Alma Vii, România - Câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă

Acest proiect a restaurat un reper cultural care reprezintă secole de istorie şi meşteşug în pitoreasca localitate Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii, dar a şi consolidat comunitatea locală şi a promovat dezvoltarea turismului sustenabil. Proiectul, susţinut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii şi Granturi EEA, a fost coordonat de Fundaţia Mihai Eminescu.

3. Schema clădirilor agricole tradiţionale, Irlanda - Câştigător Grand Prix al categoriei Educaţie, Formare şi Competenţe

Principalul obiectiv al acestui proiect naţional este de a ajuta fermierii să recunoască valoarea culturală a clădirilor agricole tradiţionale. Participanţii sunt sprijiniţi în dobândirea abilităţilor necesare pentru a efectua reparaţii menite să readucă clădirile la funcţionalitate. De la înfiinţarea proiectului, în 2008, peste 1.000 de clădiri au fost reparate. Acesta a fost iniţiat de Consiliul Patrimoniului în parteneriat cu Departamentul Agricultură, Alimentaţie şi Marină al Guvernului Irlandez, fiind co-finanţat de Guvernul Irlandez şi Uniunea Europeană prin Programul de Dezvoltare Rurală al Irlandei.

4. Reabilitarea Cetăţii Tsiskarauli de către Cetăţeni, Akhieli, Georgia - Câştigător Grand Prix al categoriei Implicarea şi Conştientizarea Cetăţenilor

Pe parcursul a trei ani, 46 de cetăţeni georgieni şi străini au lucrat alături de experţi tehnici şi meşteşugari tradiţionali pentru a restaura Cetatea Tsiskarauli. Proiectul a crescut nivelul de conştientizare a valorii patrimoniului georgian în cadrul patrimoniului european. Organizaţia Internaţională a Fondurilor Naţionale (INTO) a fost partenerul principal, colaborând strâns cu Organizaţia Fondurilor Naţionale a Georgiei, REMPART (Franţa) şi Fundaţia Castelului Chudow (Polonia). Proiectul a fost susţinut printr-un grant acordat de ALIPH – Alianţa internaţională pentru protecţia patrimoniului în zone de conflict.

5. Societatea Prietenilor Antichităţilor din Dubrovnik, Croaţia - Câştigător Grand Prix al categoriei Campioni ai Patrimoniului

Această asociaţie a societăţii civile a finanţat şi finalizat proiecte de cercetare şi conservare a monumentelor din Dubrovnik, inclusiv zidurile oraşului, încă din 1952. Societatea a fost implicată activ în includerea Centrului Vechi din Dubrovnik pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979. De atunci, a jucat un rol esenţial în asigurarea protecţiei şi îmbunătăţirii acestui loc excepţional.

Reabilitarea Bisericii Saxone din Alma Vii a primit şi Premiul Publicului 2024. Această iniţiativă impresionantă a obţinut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetăţeni din întreaga Europă.

”Patrimoniul cultural este fundamentul identităţii şi diversităţii Europei. Felicit călduros câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024 pentru realizările lor extraordinare. Acestea sunt o dovadă a puterii patrimoniului de a inspira inovaţia, de a promova implicarea comunităţii şi de a sprijini dezvoltarea sustenabilă pe continentul nostru. Aceste proiecte evidenţiază importanţa protejării moştenirii noastre culturale comune, adaptând-o în acelaşi timp la provocările viitorului, în beneficiul generaţiilor viitoare”, a declarat Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret.

La rândul său, prof. dr. Hermann Parzinger, preşedintele executiv al Europa Nostra, a afirmat: ”Sunt încântat să fiu la Bucureşti pentru această seară de celebrare a celor mai bune proiecte de patrimoniu şi a celor mai inspiraţi campioni ai patrimoniului – atât persoane, cât şi organizaţii – din întreaga Europă. Câştigătorii Premiilor Europene ale Patrimoniului/ Premiile Europa Nostra 2024 evidenţiază valorile multiple ale patrimoniului pentru societatea, mediul şi economia Europei. Patrimoniul cultural este o resursă preţioasă care trebuie gestionată cu atenţie, astfel încât să putem beneficia de numeroasele sale avantaje, atât pentru generaţiile prezente, cât şi pentru cele viitoare. Felicit din toată inima toţi câştigătorii, în special laureaţii Grand Prix şi câştigătorul Premiului Publicului”.

Ceremonia are loc anual în cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural. Co-finanţat de Uniunea Europeană, Summit-ul de la Bucureşti este organizat de Europa Nostra, în colaborare cu Ministerul Culturii din România, Primăria Bucureşti, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia Monumentum, Asociaţia ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Asociaţia ARCHÉ şi alte organizaţii şi parteneri din domeniul patrimoniului cultural, atât publici, cât şi privaţi.

Apelul de înscrieri pentru ediţia din 2025 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu  / Premiile Europa Nostra este deschis. Aplicaţiile pot fi depuse online via www.europeanheritageawards.eu până la 20 noiembrie 2024.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 şi de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Premiile sunt sprijinite de programul Uniunii Europene Europa Creativă. 

Europa Nostra este o federaţie pan-europeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susţinută de o reţea largă de organisme publice, companii private şi persoane fizice, acoperind peste 40 de ţări. Este cea mai mare şi cea mai reprezentativă reţea de patrimoniu din Europa, menţinând relaţii strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO şi alte organisme internaţionale. Fondată în 1963, Europa Nostra şi-a sărbătorit anul trecut cea de-a 60-a aniversare.

Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor şi peisajelor europene aflate în pericol de dispariţie, în special prin intermediul Programului 7 Most Endangered. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.