Regizoarea şi scenarista bosniacă Jasmila Žbanić, premiată cu Ursul de Aur la Berlinala din 2006, a primit pentru proiectul „Încotro, Aida”, produs de Digital Cube, cea mai mare finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei la sesiunea I/2018 a concursului de proiecte.
La secţiunea lungmetraj de ficţiune au fost depuse 31 de proiecte. Zece dintre ele au primit finanţare, potrivit listelor publicate pe site-ul CNC.
Proiectul lui Žbanić a primit cel mai mare punctaj, 73,85, şi suma de 1,84 milioane de lei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Între cele zece proiecte de lungmetraj de ficţiune care au primit finanţare s-au numărat „Jeux Sans Frontieres” (Kinosseur), de Andrei Creţulescu, cu 1,15 milioane de lei finanţare, „Sibiu 89” (Libra Films), de Napoleon Helmis, „Coma” (Alien Film), de Igor Cobileanski, cu 850.000, respectiv 800.000 de lei finanţare alocată.
După „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop pregătesc un nou proiect - „Noapte de vară, zece jumătate” (Micro Film) - care a primit 670.000 de lei.
Patru proiecte de ficţiune lungmetraj debut din 26 depuse au primit finanţare produse de Strada Film International, Domestic Film, Micro Film şi Western Transylvania Studios.
Patruzeci de proiecte de scurtmetraj de ficţiune au fost depuse spre obţinerea de finanţare şi opt proiecte au primit sume cuprinse între 59.000 şi 150.000 de lei, între care şi Adrian Sitaru cu „Audiţie finală” (Atic Pictures).
Cât priveşte lungmetrajele de ficţiune tematice, şapte proiecte din 13 depuse au primit finanţare între 119.000 şi 1,022 milioane de lei.
La secţiunea documentar, „Intrarea trenului în gară” (Micro Film, regia Radu Jude, scenariul Adrian Cioflâncă) a primit cel mai mare punctaj - 84,98 - şi cea mai mare sumă, 500.000 de lei, dintre cele opt proiecte finanţate.
Între cineaştii care pregătesc producţii documentare şi au primit finanţare la această sesiune a concursului CNC se numără Andrei Dăscălescu („Tatăl nostru”, Filmlab) şi Ioana Mischie („Government of Children”, Studioset Production).
Şase proiecte de animaţie au primit finanţare dintre nouă câte au fost depuse. Sumele sunt cuprinse între 80.000 de lei şi 900.000 de lei. Patru proiecte dezvoltare ficţiune, două dezvoltare animaţie şi unul dezvoltare documentar au primit, de asemenea, finanţare.
Publicarea rezultatelor concursului de selecţie a proiectelor cinematografice a fost amânată cu o lună faţă de calendarul anunţat, din cauza numărului mult mai mare de dosare înscrise decât cel estimat, după cum a precizat CNC.
Pentru sesiunea I/2018 au fost alocaţi 20 de milioane de lei, din care 3 milioane de lei - pentru lungmetraje de ficţiune de debut, 1 milion de lei pentru scurtmetraje de ficţiune, 3 milioane de lei pentru lungmetraje şi scurtmetraje tematice, 2 milioane de lei - pentru filmele documentare, 2 milioane de lei - pentru filmele de animaţie, 8,8 milioane de lei - pentru lungmetrajele de ficţiune, 200.000 de lei - pentru dezvoltarea proiectelor de filme de lung metraj ficţiune, documentare şi de animaţie, din care 150.000 lei - ficţiune, 25.000 lei - documentar şi 25.000 lei - animaţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.