Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că Festivalul ”George Enescu” este ”cel mai prestigios ambasador cultural al statului român”, situându-se în topul evenimentelor muzicale la nivel mondial, ”un statut obţinut în ultimii 30 de ani de muncă asiduă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ridicăm cortina celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu al cărei motto este «Generozitate prin Muzică I Generosity Through Music». Ediţia poartă amprenta artistică şi managerială a maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului, şi a inegalabilului dirijor Zubin Mehta, în calitate de preşedinte onorific. Ca şi în anii precedenţi, evenimentul se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Ca de fiecare dată, Guvernul României finanţează acest eveniment cultural de anvergură, prin Ministerul Culturii care este producător. Suma alocată ediţiei din acest an este una mai consistentă faţă de ediţia precedentă, în ciuda diminuării finanţării evenimentelor culturale prin Ordonanţa de reducere a cheltuielilor bugetare”, a arătat, sâmbătă, Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Ea a afirmat că Festivalul Enescu se află ”în topul evenimentelor muzicale la nivel mondial, un statut obţinut în ultimii 30 de ani de muncă asiduă şi care arată parcursul nostru către marea scenă a artelor lumii unde România a început să fie din ce în ce mai prezentă”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Fără îndoială, Festivalul este rezultatul unui efort colectiv atât din partea statului reprezentat de Preşedinţia României, Guvern, Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi a sferei private, prin companii şi ONG-uri, care sprijină consistent întreaga organizare şi buna desfăşurare a acestui maraton muzical ale cărui cifre sunt impresionante: 4 săptămâni de festival, desfăşurat în Bucureşti şi alte 16 oraşe din România, peste 120 de concerte programate şi alte zeci de evenimente conexe (conferinţe, lansări de carte şi expoziţii), 3.500 de artişti invitaţi, 90 de concerte susţinute doar în Bucureşti, peste 150 de solişti, peste 60 de dirijori şi orchestre din 16 ţări. Sunt câteva cifre relevante, care ne arată succesul şi recunoaşterea valorii Festivalului Enescu şi care dovedesc că drumul este deschis spre noi colaborări viitoare şi spre promovarea artiştilor români şi a creaţiei muzicale româneşti în mediile muzicale cele mai elevate. Artele sunt, fără echivoc, cel mai bun ambasador al oricărei naţiuni, iar România străluceşte prin Festivalul Enescu!”, a adăugat ministrul Culturii.

Potrivit sursei citate, una dintre priorităţile din acest an ale Festivalului Internaţional George Enescu este facilitarea accesului la muzică şi cultură pentru un public cât mai larg, provenient din medii cât mai diverse.

”Dintre cele 6 serii de concerte (Mari Orchestre ale lumii, Concertele de la Ateneu, Concerte de la miezul nopţii, Enescu şi contemporanii, Orchestre româneşti, Concerte pentru familii şi copii) propuse în programul Festivalului, cea de Concerte pentru familii şi copii este deja sold-out. Mă bucură nespus acest lucru şi îl felicit din inimă pe maestrul Cristian Măcelaru, director artistic, pentru această idee care s-a dovedit a fi una nu doar inspirată, ci chiar necesară. Festivalul Enescu rămâne cel mai prestigios ambasador cultural al statului român, un recunoscut purtător de mesaj al valorilor noastre spirituale şi al capacităţii unei naţiuni de a traversa cu rezilienţă contexte dificile, ridicându-se prin excelenţa muzicii şi puterea culturii”, a conchis Turcan.

Festivalul Internaţional ”George Enescu”, ediţia a 26-a, debutează duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.