Un nou proiect dedicat conservării patrimoniului arhitectural şi istoric al cartierului Grant este lansat la 112 ani de la punerea pietrei fundamentale a Parcelării Grant-Belvedere. Intitulat „Manufactura de Memorie Grant”, proiectul are ca scop informarea locuitorilor despre importanţa istorică şi arhitecturală a parcelării şi a Manufacturii de Tutun Belvedere, printr-o serie de evenimente şi activităţi desfăşurate în 21 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Parcelarea Grant-Belvedere reprezintă una dintre cele mai importante iniţiative de locuinţe sociale din Bucureştiul începutului de secol XX. Proiectată şi executată între 1912 şi 1926, de către trei instituţii importante ale statului - Societatea de Locuinţe Ieftine, C.F.R. şi Regia Monopolurilor Statului - parcelarea a fost destinată muncitorilor de la Regia Monopolurilor Statului şi Căile Ferate Române (C.F.R.), oferindu-le locuinţe accesibile şi adaptate nevoilor acestora. Proiectul Studio Zona a fost conceput ca parte a unui program amplu de modernizare urbană, inspirat de iniţiative similare din Europa.

Parcelarea, aflată în proximitatea Manufacturii de Tutun Belvedere, a fost gândită cu o diversitate de tipologii arhitecturale, evitând uniformitatea şi păstrând stilul neo-românesc, caracteristic începutului de secol XX. De-a lungul decadelor, parcelarea a fost completată cu noi clădiri, incluzând blocuri de apartamente şi facilităţi sociale, precum Biserica Belvedere, care poartă semnătura arhitectului Ioan D. Trajanescu, cel care a proiectat şi majoritatea locuinţelor din parcelare. Astfel, Parcelarea Grant-Belvedere a evoluat într-un cartier emblematic pentru dezvoltarea urbană şi socială a Bucureştiului, păstrând în acelaşi timp spiritul comunitar şi arhitectural al epocii în care a fost fondată.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Pentru a aduce la viaţă aceste repere istorice, vor avea loc proiecţii de film, tur ghidat al cartierului şi dezvelirea unei plăci comemorative, toate menite să păstreze memoria comunităţii şi să sublinieze valoarea culturală a zonei.

Astfel, sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 17.30, istoricul Răzvan Voinea, alături de arhitecta Irina Calotă, vor povesti despre istoria şi arhitectura acestui cartier unic în cadrul unui tur ghidat.

Tot sâmbătă, de la ora 19.00, la Conacul Golescu-Grant, actualmente Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală „Conacul Golescu Grant”, din strada Aleea Ţibleş, nr.64, va avea loc proiecţia unui film documentar dedicat Parcelării Grant.

De asemenea, participanţii vor avea ocazia să vadă alte 10 documentare despre parcelări istorice din Bucureşti, dar şi documentarul Cvartal, dedicat cartierelor construite în anii 50 în Bucureşti, toate realizate de Studio Zona şi Dash Film.



 

În inima parcelării Grant - Belvedere, Manufactura de Tutun Belvedere a jucat un rol central nu doar ca loc de muncă pentru numeroşi locuitori, ci şi ca element definitoriu al peisajului urban. Monument istoric de importanţă naţională, clasat pe Lista Monumentelor Istorice alături de Parcelarea Grant, acest complex, parte integrantă a identităţii locale, se află acum în faţa unor posibile intervenţii care ar putea transforma ansamblul într-un complex rezidenţial sau centru de afaceri, punând în pericol integritatea şi valoarea sa istorică. Proiectul „Manufactura de Memorie Grant” îşi propune să aducă în prim-plan aceste provocări şi să stimuleze un dialog activ în comunitate despre modalităţile de conservare şi valorizare a acestui patrimoniu.

Studio Zona este o asociaţie non-guvernamentală, înfiinţată de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” în 2016, care documentează interdisciplinar evoluţia urbană a Bucureştiului. Membrii echipei folosesc o metodologie complexă bazată pe analiză istorică şi arhitecturală, memorialistică, istorie orală, critică şi teorie de arhitectură pentru a reda cetăţenilor o naraţiune convingătoare despre evoluţia oraşului.

Prin proiectele derulate, Studio Zona facilitează un dialog permanent între mediul academic/profesional şi locuitorii Bucureştiului şi să redă locuitorilor datele esenţiale despre istoria locuinţelor, a parcelărilor şi cvartalele în care locuiesc. În schimb, scriem istoria oraşului folosind arhive personale şi memorii de la locuitori, pentru a completa istoria din arhive. În acest fel, proiectele urmăresc să deconstruiască discursul despre imaginea Bucureştiului şi să propună o naraţiune convingătoare a oraşului. Misiunea asociaţiei este creşterea nivelului de interes şi informare a locuitorilor oraşului în legătură cu posibilităţile participative de a construi o comunitate urbană, de a proteja şi a folosi spaţii importante. Cea mai importantă direcţie de cercetare de până acum a fost locuirea în Bucureşti în secolul al XX-lea, prin investigarea parcelărilor de locuinţe tip şi a cvartalelor, precum şi relaţia dintre spaţiile istorice şi viaţa cotidiană a oraşului.

Proiect finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de Arhitectură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.