Simon Trpčeski, unul dintre cei mai valoroşi pianişti ai lumii, va susţine sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 19.00, un recital la Ateneul Român. Evenimentul se înscrie în seria de evenimente pe care organizatorii Concursului Internaţional "George Enescu" le-au programat pentru a XIX-a ediţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Programul serii cuprinde Mazurcile op. 24 de Frédéric Chopin, Suita Holberg op. 40 de Edvard Grieg, Sonata în do minor pentru pian Hob. XVI/20 de Joseph Haydn şi Sonata nr. 7 în si bemol major pentru pian op. 83 de Serghei Prokofiev.

Pianistul de origine macedoneană Simon Trpčeski este apreciat atât pentru virtuozitatea sa impresionantă şi abordarea profund expresivă, cât şi pentru prezenţa carismatică pe scenă.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Lansat pe scena internaţională în urmă cu 20 de ani ca artist BBC New Generation Artist, Simon Trpčeski deţine o carieră ce a cunoscut o evoluţie incredibil de rapidă şi nu a fost împiedicată de graniţe culturale sau muzicale.

Trpčeski a colaborat cu peste 100 de orchestre de pe patru continente, printre care se numără Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Philharmonia, Orchestra Simfonică City of Birmingham, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică Germană din Berlin şi Filarmonica din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, NDR Elbphilharmonie, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra Naţională Rusă, Teatro Colón etc.

În America de Nord, Simon Trpčeski este un solist frecvent al orchestrelor din Cleveland şi Philadelphia, al orchestrelor filarmonice din Los Angeles şi New York, precum şi al orchestrelor din Chicago, San Francisco, St. Louis, Seattle şi Baltimore. Mai mult, a cântat cu Filarmonica New Japan, Orchestra Simfonică NHK, orchestrele filarmonice din Seul şi Hong Kong, precum şi cu orchestrele din Sydney, Melbourne şi Noua Zeelandă.

Lista lungă de dirijori proeminenţi cu care a lucrat îi include pe Vladimir Jurowski, Antonio Pappano, Vasily Petrenko, Cristian Măcelaru, Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Gianandrea Noseda, Charles Dutoit, Jakub Hrůša, Susanna Mälkki, Andris Nelsons, Robert Spano, Michael Tilson Thomas, Gabriel Bebeşelea şi David Zinman. De asemenea, legătura sa îndelungată cu Filarmonica Regală din Liverpool, consolidată în timpul mandatului lui Vasily Petrenko, a produs o amplă discografie.

Născut în Macedonia în 1979, Simon Trpčeski este absolvent al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Sf. Chiril şi Metodiu din Skopje, unde a studiat cu profesorul Boris Romanov. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii şi distincţii, iar în 2011, a devenit primul deţinător al titlului de Artist Naţional al Macedoniei de Nord.

Concursul Internaţional "George Enescu" se desfăşoară o dată la doi ani la Bucureşti sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Organizat de Artexim, Concursul Enescu este un proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.