Liviu Prunaru, violonist de renume mondial, şi Valentin Şerban, câştigător al Concursului Internaţional "George Enescu" 2020/21, vor susţine un recital în cadrul celei de a XIX-a ediţii a Concursului "George Enescu". Recitalul are loc în 13 septembrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român.
Concursul Internaţional "George Enescu" se desfăşoară o dată la doi ani la Bucureşti sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Organizat de Artexim, Concursul Enescu este un proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Programul recitalului susţinut de Liviu Prunaru şi Valentin Şerban cuprinde lucrările Grand Duo nr.1 pentru două viori op. 57 de Charles Auguste de Bériot, Suita pentru două viori de Grażyna Bacewicz şi Sonata în la minor pentru două viori op. postum de Eugène Ysaÿe.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Liviu Prunaru este artistul care se bucură de dreptul de folosinţă asupra viorii de patrimoniu universal Stradivarius „Pachoud” construită în 1694. El a început să studieze vioara la vârsta de şase ani în oraşul natal, Craiova, apoi a urmat Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti la clasa profesoarei Cornelia Bronzetti şi Academia Menuhin din Gstaad (Elveţia), unde a studiat cu Alberto Lysy şi Lord Yehudi Menuhin.
Ulterior şi-a completat studiile la Juilliard School din New York, cu Dorothy DeLay, fiind de altfel şi unul din ultimii săi asistenţi.
Palmaresul său este impresionant, de la premii şi distincţii obţinute la prestigioase competiţii din întreaga lume (medalii de aur la concursurile internaţionale Kocian din Republica Cehă, Dong-A din Coreea de Sud, Rodolfo Lipizer din Italia, R. Molinari din Elveţia, medalii de argint la concursurile internaţionale Indianapolis din SUA şi la Regina Elisabeta din Belgia), până la colaborări ca solist alături de cele mai bune orchestre la nivel mondial (Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra Simfonică din Antwerp, Orchestra Naţională a Belgiei, Westdeutsche Sinfonia, Filarmonica din Atena, Orchestra Simfonică din Bari, Orchestra Naţională Radio şi Filarmonica George Enescu din Bucureşti, Orchestra de Cameră Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis şi orchestrele simfonice Meridian, Mississippi, Juilliard, printre altele) şi concerte sub baghetele marilor dirijori precum Yehudi Menuhin, Fabio Luisi, Andris Nelsons, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Georges Octors, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry, Park Eun Seong etc.
Din 2006 până la începutul anului 2024, Liviu Prunaru a deţinut funcţia de concertmaestru al faimoasei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam. În perioada 2010-2012 a fost director al Academiei Internaţionale de Muzică Menuhin din Elveţia, iar între anii 2014 şi 2022 a fost profesor la Conservatorul din Amsterdam.
De asemenea, Liviu Prunaru face parte din Juriul Concursului Internaţional "George Enescu", Secţiunea Vioară.
Valentin Şerban este marele câştigător al Secţiunii Vioară din cadrul Concursului Internaţional George Enescu, ediţia a XVII-a. A fost invitat să concerteze ca solist în ediţia din 2021 a Festivalului Enescu, alături de Orchestra Filarmonică din Zagreb, iar în 2022 a fost solistul Concertului de deschidere al Concursului Enescu din acel an, alături de laureaţii celorlalte două secţiuni, în Triplul concert de Beethoven.
În palmaresul lui Valentin Şerban se numără şi trofeele obţinute la multe alte concursuri importante, cum ar fi concursul "Andrea Postacchini" din Italia, Concursul "Mihail Jora", Ştefan Ruha şi "Remember Enescu" din România.
Concertele pentru vioară ocupă un loc important în repertoriul lui Valentin Şerban, care alternează, cu egală dăruire şi pasiune, mai bine de 20 de partituri solistice în apariţiile sale. Cu toate acestea, găseşte o reală satisfacţie şi se implică neobosit în proiecte camerale, adesea nonconformiste. Este permanent preocupat de popularizarea muzicii clasice în spaţii neconvenţionale şi în rândul publicului tânăr, fiind co-iniţiatorul proiectului Eyes Wide Shut şi al Turneului Naţional Vibrations.
Valentin Şerban a colaborat cu Midori, Alina Pogostkina, Andrei Ioniţă, Erik Schumann, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohórquez, Julia Hamos, Viviane Hagner, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin şi Nicolas Dautricourt, pe scene precum Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc.
Timp de cinci ani, Valentin Şerban a fost membru al prestigiosului ansamblu Les Dissonances, condus de violonistul David Grimal. A fost violonist şi concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret, iar din aprilie 2023 este concertmaestru al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...