Schimbările profunde care afectează creierul uman în timpul sarcinii au fost surprinse pentru prima dată, după ce oamenii de ştiinţă au efectuat scanări de precizie. Trecerea la maternitate, au descoperit cercetătorii, afectează aproape fiecare parte a creierului, potrivit AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Scanările RMN efectuate la fiecare câteva săptămâni, de dinainte de concepţie până la doi ani după naştere, au evidenţiat o reorganizare generalizată a creierului mamei, unele modificări fiind de scurtă durată, iar altele pe mai mulţi ani.

Lucrarea, descrisă drept „cu adevărat eroică” de un expert independent, deschide calea către o înţelegere mult mai profundă a creierului mamei în timpul sarcinii.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În prezent, sunt efectuate scanări suplimentare la alte femei însărcinate pentru a afla mai multe despre riscurile depresiei postnatale, legătura dintre preeclampsie şi demenţă şi de ce sarcina poate reduce migrenele şi simptomele sclerozei multiple.

Oamenii de ştiinţă au efectuat 26 de scanări ale creierului unei femei sănătoase în vârstă de 38 de ani, care a conceput prin fertilizare in vitro, şi au prelevat probe de sânge concomitent pentru a monitoriza creşterile dramatice ale hormonilor în timpul sarcinii. Datele au dezvăluit modul în care creierul s-a schimbat, săptămână de săptămână.

Cea mai evidentă a fost o scădere constantă a materiei cenuşii, suprafaţa exterioară încreţită a creierului, de-a lungul sarcinii şi un vârf temporar al conectivităţii neuronale la sfârşitul celui de-al doilea trimestru.

„Creierul matern suferă această schimbare coregrafică de-a lungul gestaţiei, iar noi suntem în sfârşit capabili să observăm procesul în timp real”, a declarat profesorul Emily Jacobs, cercetător în cadrul studiului la Universitatea din California, Santa Barbara.

Oamenii de ştiinţă au realizat anterior instantanee ale creierului femeilor în diferite momente ale sarcinii, însă cel mai recent studiu arată cum acestea pot omite modificările temporare care revin la normal în momentul în care femeia naşte.

În Nature Neuroscience, autorul principal, Laura Pritschet, şi colegii săi descriu modul în care hormonii în creştere, precum estrogenul şi progesteronul, determină schimbări fiziologice semnificative în timpul sarcinii, afectând plasma sanguină, metabolismul, consumul de oxigen şi imunitatea. Aceiaşi hormoni remodelează creierul.

Studiul nu explică comportamentele sau emoţiile care apar în timpul sarcinii, fiind implicaţi mulţi factori în afara hormonilor, cum ar fi stresul şi pierderea somnului. Dar unele modificări ale creierului erau încă prezente la doi ani după naştere, indicând schimbări celulare în organ. „Această lucrare oferă într-adevăr mai multe întrebări decât răspunsuri”, a spus dr. Elizabeth Chrastil. „Abia am început”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.