Nouăsprezece castele-muzee şi reşedinţe regale, între care Versailles, vor celebra în 2018 gastronomia şi tradiţiile culinare din 11 ţări europene, de la Austria la Portugalia, de la Belgia la Ungaria. Intitulat "À la table du roi/ La masa regelui" şi organizat de Résidences royales européennes (35 de milioane de vizitatori pe an), acest eveniment va avea forme diferite în funcţie de un loc sau altul: expoziţie, zi de studiu, banchet, degustare, ateliere.
La Castelul Versailles, de exemplu, ananasul va fi la modă: originar din Brazilia, "fructul regelui" era cultivat în grădinile regale şi frecvent servit la masa suveranului francez. Dar a fost de asemenea şi "o sursă de inspiraţie pentru artele decorative" şi apărea des pe ţesături şi veselă. O zi de studiu va fi consacrată fructului pe 22 iunie. Pe 28 septembrie, vor fi evenimente despre istoria vinului la curţile din Europa, scrie Le Point.
Pe 8 octombrie, tot la iniţiativa Castelului Versailles, marii artişti bucătari cu stele vor lucra împreună cu reşedinţe regale europene pentru a aduce un omagiu "bucătăriei europeană de înaltă clasă" prin feluri de mâncare inspirate din meniuri istorice.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aceste meniuri vor fi evocate într-un parcurs tematic (cu audioghid în şapte limbi) în apartamentele de la Versailles, începând din aprilie. Parcursul va urma evoluţia felurilor de mâncare, de la ritual la simplitate. Încetul cu încetul s-a instalat moda burgheză, de la cina solemnă a lui Ludovic al XIV-lea, singur la masă, la cei care au trăit sub domnia lui Ludovic al XVI-lea, unde, pentru prima dată, regina era invitată. Meniurile erau interminabile, carnea omniprezentă, anumite legume - sparanghel, mazăre, castraveţi, anghinare - foarte căutate.
Întâlniri cu grădinarii de la Trianon vor fi propuse publicului. O altă grădină de zarzavat, cea de la Palatul Het Loo (Olanda) va fi deschisă vizitatorilor. Ananasul va fi onorat şi la Palatul Sintra (Portugalia) unde este cultivat în sere.
Castelul regal de la Varşovia va organiza degustări de mâncăruri vechi, după reţete care refac epoca reginei Bona Sforza, care a introdus mirodeniile şi legumele până atunci necunoscute.
Asociaţia Reşedinţelor regale europene este formată din 25 de instituţii care administrează 80 de palate din 15 ţări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.