Centrul Pompidou din Paris îşi va închide porţile până în 2030 pentru lucrări majore. Mutarea colecţiilor va începe în toamnă. Acestea vor fi redistribuite masiv în Franţa şi în străinătate, potrivit francetvinfo.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este unul dintre cele mai importante muzee de artă modernă din lume. Centrul Pompidou va începe să se mute în octombrie 2024 şi îşi va închide complet porţile în vara anului 2025, a anunţat marţi, preşedintele său, Laurent Le Bon, în cadrul unei conferinţe de presă. Prin urmare, toate operele vor fi încă vizibile în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Primele închideri pentru public vor avea loc la începutul anului 2025. Sălile de spectacole, muzeul şi biblioteca nu vor mai fi accesibile începând cu luna martie. Lucrările de construcţie nu vor începe decât în 2026. Costul lucrărilor de renovare, finanţate de guvernul francez, este estimat la 260 de milioane de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Laurent Le Bon a profitat de oportunitatea oferită de acest proiect pentru a concepe un nou Centre Pompidou, fără a-i pierde "spiritul". Acest Beaubourg 2.0 va vedea lumina zilei în 2030, cu o nouă expoziţie de lucrări şi un forum dedicat în întregime tinerilor şi creativităţii emergente. Preşedintele centrului intenţionează, de asemenea, să creeze un muzeu virtual. El estimează costul acestui proiect la "180 de milioane de euro" şi intenţionează să strângă fondurile necesare cu ajutorul "mecenatului", al "circulaţiei operelor" şi al "eventualei asocieri cu o altă ţară".

Relocarea a 140.000 de lucrări

Deşi doar 3.000 de lucrări sunt expuse permanent, Centrul Pompidou găzduieşte aproximativ 140.000 de opere de artă. O parte din colecţii vor fi găzduite în Grand Palais, care se află în renovare din 2021. Creată cu imensul său acoperiş de sticlă pentru Expoziţia Universală din 1900, această clădire urmează să se redeschidă în aprilie. Spaţiile sale muzeale vor fi din nou deschise vizitatorilor în octombrie 2025. Până atunci, ele vor găzdui probele de scrimă şi taekwondo de la Jocurile Olimpice de la Paris, a declarat pentru AFP directorul Didier Fusillier.

Două galerii de 2.000 şi 800 de metri pătraţi vor găzdui patru expoziţii anuale cu lucrări din colecţiile naţionale ale Centrului Pompidou. Artiştii Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely şi Pontus Hultén, care a fost primul director al Musée National d'Art Moderne, vor inaugura seria de expoziţii. Grand Palais va găzdui apoi imensa colecţie de art brut a lui Bruno Decharme, care cuprinde 921 de lucrări realizate de 242 de artişti, o donaţie excepţională făcută lui Pompidou în 2022. O expoziţie dedicată lui Henri Matisse şi culorii va fi instalată în martie 2026.

Redistribuirea personalului

Grand Palais va angaja, de asemenea, majoritatea celor 400 de angajaţi ai Centrului Pompidou (dintr-un total de o mie) afectaţi de mutare. Îngrijoraţi pentru locurile lor de muncă în momentul închiderii muzeului, unii dintre aceşti angajaţi au intrat în grevă timp de trei luni, închizând muzeul timp de 24 de zile. Un acord semnat de două dintre cele cinci sindicate majoritare a pus capăt grevei în urmă cu zece zile, anunţat de noul ministru al Culturii, Rachida Dati.

Întregul personal (securitate, protecţie împotriva incendiilor, recepţie, supraveghere, ticketing, tehnicieni şi personal administrativ) îşi va continua activitatea în alte locaţii, inclusiv la Grand Palais. O parte dintre ei se vor muta apoi la Massy (Essonne), unde urmează să se deschidă în 2026 un centru Pompidou dedicat conservării operelor de artă şi creaţiei.

Pompidou în afara Franţei

Din toamna anului 2026, Luvrul va găzdui, de asemenea, o parte din colecţiile permanente. Aceasta va include lucrări moderne şi contemporane ale lui Pompidou, axate pe "noţiunea de Obiect". Acestea vor fi găzduite alături de colecţii de obiecte de artă decorativă din Evul Mediu până la cel de-al Doilea Imperiu.

De asemenea, în cadrul unui program amplu, între 6 000 şi 8 000 de lucrări din colecţii vor fi dispersate în alte muzee din Paris (Orsay, Orangerie, Jeu de Paume, Guimet, Quai Branly....), la Centrul Pompidou din Metz, în regiuni, în Martinica şi Guadelupa, precum şi în străinătate. Sunt programate nouă expoziţii itinerante, consacrate în special lui Brâncuşi, Chagall şi Delaunay.

Pe plan internaţional, Centrul Pompidou şi-a exportat de mult timp marca la Malaga şi Shanghai şi urmează să deschidă un viitor centru la Seul. De asemenea, un centru Pompidou "în stil american" urmează să se deschidă în 2027 în Jersey City, lângă New York, iar muzeul a semnat un acord cu Arabia Saudită pentru a "contribui cu expertiza sa" la crearea unui muzeu pe situl Al-Ula. De asemenea, sprijină statul brazilian Parana în crearea unui muzeu de artă care urmează să se deschidă în 2026.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.