Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), întrunit în şedinţă publică marţi, a sancţionat postul Radio Trinitas pentru emisiunea "Răspundem ascultătorilor" din data de 27 mai, cu tema "Darul naşterii de prunci" în care invitatul, pr. Prof Vasile Răducă, a făcut mai multe afirmaţii controversate, cu somaţie publică, iar postul Antena 1 a fost amendat cu 50.000 de lei pentru emisiunea "Acces direct", care a abordat subiectul despre un presupus pedofil, şi a dat somaţie publică

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite. 

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În emisiunea "Acces direct" din data de 19 iunie, de la Antena 1, subiectul abordat fiind legat de un presupus pedofil (titluri afişate: "Pedofil periculos? L-am găsit la locul de joacă!; Pedofil, plătit ca să abuzeze? De copii?"). La difuzarea ediţiei menţionate, au fost încălcate prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, referitoare la protecţia minorilor, coroborate cu cele ale art. 19 alin. (2) lit. f), k), l) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, articol care stabileşte criteriile în funcţie de care radiodifuzorii clasifică programele audiovizuale;

Ediţie din 27 mai a emisiunii "Răspundem ascultătorilor" cu tema "Darul naşterii de prunci", în care Vasile Răducă, prodecanul Facultăţii de Teologie, a făcut afirmaţii controversate despre sex, viol şi musulmani, a fost difuzată fără a fi respectate dispoziţiile art. 47 alin. (4) din Codul audiovizualului.

Potrivit Codului audiovizualului, la Art. 39 - (2) se arată că: "difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective"; Art. 74 - (3) distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare prevede: Art. 19 - (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: (…) f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; (…) k) calitatea şi tipologia limbajului; l) genul sau tema programului;
Art. 47 – (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.