Directorul general al casei Christie s, Guillaume Cerutti, a declarat că se estimează că societatea va obţine vânzări de 6,2 miliarde de dolari în ambele categorii, artă şi lux, potrivit artnews.com.
Chiar dacă vânzările unui singur proprietar în aceste zile sunt o constantă în timpul săptămânilor de licitaţii de marcă, vânzarea Allen de anul trecut, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, a fost, după cum a precizat Cerutti, "istorică şi excepţională". Toate cifrele includ comisioanele casei, dacă nu se specifică altfel. Deoarece vânzarea colecţiei Paul Allen a fost un astfel de caz aberant, Christie's a urmat o cale neobişnuită atunci când a prezentat cifrele din acest an, comparându-le cu cifrele de la sfârşitul anului 2022, atât cu, cât şi fără acea licitaţie luată în calcul.
Luând în considerare vânzarea Allen, vânzările totale ale Christie's au fost cu aproximativ 25% mai mici în 2023 decât în 2022. Scoateţi acel unicorn din ecuaţie, iar suma a fost în continuare pe roşu, cu aproximativ 7 procente mai puţin.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cu toate acestea, suma de 6,2 miliarde de dolari a lui Christie este respectabilă. Este mai mare decât 2019, ultimul an înainte de pandemia Covid, cu aproximativ 7 procente. Şi asta a fost înainte ca ratele de dobândă să scadă.
"2023 a fost cu adevărat un paradox", a declarat Cerutti la începutul conferinţei de presă, care s-a desfăşurat prin Zoom, cu participarea unor directori din întreaga infrastructură globală a Christie.
Pentru directorul executiv al casei de licitaţii, scăderea numărului total de vânzări nu a fost cea mai importantă măsurătoare. Această distincţie a fost acordată atât ratei de vânzare a anului, estimată la 84% - "uşor mai mică decât anul trecut, dar totuşi ridicată", a spus Cerutti, cât şi faptului că majoritatea lucrărilor care s-au vândut au făcut-o peste estimarea minimă. "Acest lucru vă arată că continuăm să obţinem rezultate solide pentru clienţii noştri", a subliniat el.
Desigur, în spatele acestei măsurători se ascund garanţiile, care tind să distorsioneze rezultatele. Când a fost întrebat dacă punctele de date precum ratele de vânzare au devenit lipsite de sens, Cerutti a spus că, da, acestea încă mai contează. El a oferit două motive. În primul rând, ratele de vânzare sunt încă foarte importante pentru cei care trimit lucrări la casa de licitaţii şi, în al doilea rând, majoritatea loturilor nu sunt însoţite de o garanţie. Cunoaşterea ratei de vânzare şi a procentajului peste estimarea minimă este "deosebit de relevantă" în contextul actual, dificil din punct de vedere financiar, deoarece reflectă, de asemenea, capacitatea caselor de licitaţie de a discuta cu exactitate estimările cu clienţii lor.
"Este, bineînţeles, o reflectare a performanţei", a spus el, "dar, de foarte multe ori, înseamnă că, de asemenea, aţi discutat şi le-aţi explicat consumatorilor dumneavoastră că trebuie să înţeleagă piaţa aşa cum este ea".
Vânzările private au sărit de la 14% anul trecut din totalul vânzărilor în 2022 la 20% în 2023.
Pentru cei interesaţi de o defalcare mai granulară, casa a declarat că totalul licitaţiilor sale (inclusiv vânzările exclusiv online) au ajuns la 5,02 miliarde de dolari. Vânzările private s-au ridicat la 1,2 miliarde de dolari. Vânzările de lux - pentru bijuterii, genţi de mână, ceasuri şi vinuri - au contribuit cu 1 miliard de dolari la totalul anului, un record pentru casă la această categorie.
Întrebat dacă angajaţii Christie's ar trebui să vadă în vânzările negative un semn că concedierile ar putea fi la orizont, Cerutti a spus că nu există planuri de concedieri. El a spus că Christie's a ieşit din pandemie "o afacere raţionalizată şi bine organizată". "Ca în orice an, ne adaptăm în mod constant afacerea noastră la piaţă. Aşa că vom continua să ne adaptăm şi să ne îmbunătăţim, dar nu există planuri de restructurare".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.