Titlurile din cea de-a treia selecţie a Prix Goncourt vor fi anunţate de la Bucureşti de membrii Academiei Goncourt, marţi, 22 octombrie, începând cu ora 12.30, într-o conferinţă internaţională de presă care va avea loc la sediul din Amzei al Muzeului Naţional al Literaturii Române (strada Nicolae Creţulescu nr. 8).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Romanele nominalizate: 

• „Madelaine avant l’aube”, de Sandrine Collette (JC Lattès)
• „Houris”, de Kamel Daoud (Gallimard)
• „Jacaranda”, de Gaël Faye (Grasset)
• „Archipels”, de Hélène Gaudy (L’Olivier)
• „La désinvolture est une bien belle chose”, de Philippe Jaenada (Mialet-Barrault)
• „Jour de ressac”, de Maylis de Kerangal (Verticales)
• „Vous êtes l’amour malheureux du Führer”, de Jean-Noël Orengo (Grasset)
• „Le Bastion des larmes”, de Abdellah Taïa (Julliard)

Evenimentul reprezintă un act inedit în derularea etapelor de jurizare ale prestigiosului premiu din Hexagon.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Prezenţa membrilor Academiei Goncourt la Bucureşti pentru anunţarea cărţilor finaliste este o ocazie de a marca relaţiile excelente dintre cele două ţări şi de a îmbogăţi lista manifestărilor organizate anul acesta cu ocazia Centenarului Institutului Francez din România, fondat la Bucureşti în 29 mai 1924 şi prezent în toată ţara prin alte trei filiale la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

La conferinţa de presă din data de 22 octombrie vor lua parte şapte dintre cei zece membri ai Academiei Goncourt: Philippe Claudel, preşedintele Academiei începând din primăvara acestui an, Pascal Bruckner, Tahar Ben Jelloun, Camille Laurens, Paule Constant, Pierre Assouline, Didier Decoin. Trei dintre juraţi vor participa online: Eric-Emmanuel Schmitt, Françoise Chandernagor şi Christine Angot.

Alături de membrii Academiei Goncourt, la eveniment vor mai fi prezenţi: Excelenţa Sa Nicolas Warnery, ambasadorul Franţei în România, Eva Nguyen Binh - preşedinte executiv al Institutului Francez din Paris, Julien Chiappone-Lucchesi - directorul Institutului Francez din România.

„Cum am putea să nu fim încântaţi să venim la Bucureşti pentru a anunţa cea de-a treia selecţie şi, mai ales, pentru a sărbători aniversarea celor o sută de ani ai Institutului Francez în România? Cele două ţări latine ale noastre, unite de mult timp prin legături umane şi culturale şi prin colaborări fructuoase, nu pot decât să se îmbogăţească prin continuarea dialogului lor într-o Europă care îşi caută în prezent sensul şi viitorul”, a declarat Philippe Claudel, preşedintele Academiei Goncourt.

Calendarul ediţiei din acest an a Prix Goncourt a debutat pe data de 3 septembrie, când au fost comunicate public cele 16 romane care concurează la cea de-a 122-a ediţie a prestigiosului premiu. La data de 1 octombrie, au fost anunţate cele opt titluri din semifinală, iar în cadrul conferinţei de presă de la Bucureşti din data de 22 octombrie vor fi făcute publice în premieră numele celor patru cărţi care intră în finală. În data de 4 noiembrie, la Paris, va fi anunţat numele câştigătorului din acest an: în jurul orei 13.00, la celebrul restaurant Drouant, locul unde are loc neîntrerupt această ceremonie începând din anul 1914.

Prix Goncourt / Premiul Goncourt este considerat un reper în lumea publishingului internaţional, una dintre distincţiile literare care au puterea de a schimba viaţa unei cărţi. Creat prin voinţa lui Edmond de Goncourt în 1892, pentru autorii de limba franceză, premiul este acordat anual de Académie Goncourt / Academia Goncourt, formată din zece membri. Primul Premiu Goncourt a fost acordat pe data de  21 decembrie 1903.

Valoarea premiului este de doar 10 euro, însă garantează celebritatea şi vânzări masive pentru romanul ales. Cei mai mulţi câştigători preferă să îşi înrămeze cecul decât să îl încaseze.
Între câştigătorii anteriori se numără Marcel Proust, André Malraux, Elsa Triolet, Simone de Beauvoir şi Marguerite Duras. Anul trecut, Premiul Goncourt i-a fost acordat lui Jean-Baptiste Andrea pentru romanul Veiller sur elle, publicat de Editions de L'Iconoclaste. În mai puţin de un an, cartea s-a vândut în peste 600.000 de exemplare în format hardcover.
În paralel, au loc Premiile Goncourt, alegerile internaţionale. Premiul Goncourt - Alegerea României se află la cea de-a XII-a ediţie şi este organizat de către Institutul Francez din România, cu sprijinul partenerilor locali. 

În după-amiaza zilei de 22 octombrie, de la ora 15.00, membrii Academiei Goncourt se vor întâlni cu studenţii Universităţii din Bucureşti, iar Phillipe Claudel şi Paskal Bruckner vor lua parte şi la o serie de evenimente din cadrul FILIT-Iaşi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.