Internauţii vor putea descoperi, de la 1 decembrie, pe site-ul Bazilicii Sfântul Petru din Roma o reconstituire a evoluţiei edificiului, de la epoca romană până la cea actuală, graţie utilizării a 400.000 de fotografii, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele mai mici detalii ale Bazilicii Sfântul Petru din Roma vor fi expuse pe un portal virtual datorită folosirii a 400.000 de fotografii ale monumentului de inteligenţa artificială, potrivit unui proiect prezentat luni la Vatican.

Pe lângă acest site, sălile de expoziţie amenajate în interiorul bazilicii vor permite vizitatorilor să pătrundă în istoria acesteia.

Portalul va oferi, de asemenea, un tur virtual al acestui monument, care va marca 400 de ani de la construcţie în 2026, cu posibilitatea de a explora atât grotele Vaticanului, cât şi magnifica cupolă.

Pentru a duce acest proiect la bun sfârşit, Vaticanul a apelat la serviciile companiei americane Microsoft, care, folosind 400.000 de fotografii realizate cu drone, a reconstituit cele mai mici detalii ale arhitecturii, picturilor şi sculpturilor.

Această lucrare, care a necesitat doi ani de muncă, a permis construirea unui „geamăn digital”, a spus Brad Smith, preşedintele Microsoft, în cadrul unei conferinţe de presă, salutând „unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen”. Inteligenţa artificială a făcut posibilă exploatarea „cantităţii enorme de informaţii” conţinute în cele 400.000 de fotografii făcute de drone pentru a reconstrui acest „mozaic uriaş”, a adăugat el. Proiectul îşi propune „decodificarea pentru omul contemporan, cu ajutorul tehnologiilor digitale, împletirea istoriei, artei şi spiritualităţii, care fac din bazilica un loc unic în lume”, a explicat, la rândul său, protopopul bazilicii, cardinalul Mauro Gambetti.

Pe lângă descoperirea virtuală a monumentului, site-ul va oferi şi rezervarea unei vizite în funcţie de numărul de vizitatori, în timp ce milioane de pelerini sunt aşteptaţi la Roma pentru jubileul din 2025, an sfânt proclamat de Papa Francisc.

Cu o suprafaţă de 2,3 hectare şi o capacitate de peste 60.000 de oameni, Bazilica Sfântul Petru al Romei este cea mai mare biserică catolică din lume. Înscris în patrimoniul mondial UNESCO, acesta adăposteşte mormântul Sfântului Petru care, conform tradiţiei catolice, a fost primul episcop al Romei şi, prin urmare, primul papă. Construcţia sa, pe locul vechii bazilici a Vaticanului construită sub împăratul Constantin I, a început în 1506 şi a fost finalizată în 1626. Cei mai importanţi arhitecţi ai săi sunt Bramante, Michelangelo, Maderno şi Bernini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.