Franţa a confirmat vineri că a ales să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Decizia finală va fi luată înainte de toamna anului 2022, potrivit france24.com.
Este unul dintre simbolurile gastronomiei şi chiar ale identităţii franceze. Informaţia a fost anunţată de Ministerul Culturii care trebuie să depună dosarul de candidatură până la 31 martie.
Instituţia din Rue de Valois a confirmat pentru AFP o informaţie a Le Parisien care indica faptul că ministrul Culturii, Roselyne Bachelot, a făcut alegerea.
"Dacă această candidatură naţională este încoronată cu succes la UNESCO, înscrierea acestui element va permite conştientizarea faptului că o practică alimentară care face parte din cotidian, împărtăşită de un număr foarte mare de oameni şi care este considerată ca un lucru subînţeles, reprezintă un patrimoniu în sine", a declarat ministrul Culturii în comunicat.
Acest comunicat al Ministerului a amintit că numărul de brutării este "în scădere constantă, în special în comunele rurale". "În 1970, număram 55.000 de brutării artizanale (una pentru 790 de locuitori) faţă de 35.000 în prezent (una pentru 2.000 de locuitori), adesea în beneficiul vânzătorilor de baghete produse industrial".
Bagheta, simbol al vieţii cotidiene franceze, imortalizată în filme şi în reclame, este o denumire apărută la începutul secolului XX la Paris.
Bagheta a fost preferată pentru a candida în lista UNESCO în faţa acoperişurilor de zinc din Paris şi a Biou d'Arbois, o sărbătoare din departamentul Jura, la origine medievală şi religioasă, dar care a fost transformată în sărbătoare republicană.
Pâinea lungă, o baghetă este realizată din doar patru ingrediente (făină, apă, sare, drojdie sau aluat). Trebuie să ofere o crustă crocantă şi miez moale, fagure de miere.
Aproape o sută de dosare din lume obţin în fiecare an statutul de bun imaterial înscris în patrimoniul UNESCO.
Candidatul trebuie fie înscris mai întâi în patrimoniul naţional, aşa cum se întâmplă cu câteva sute de cunoştinţe tradiţionale şi bunuri din Franţa. În a doua etapă, candidatul trebuie să fie considerat apt pentru a reprezenta Franţa la UNESCO, în urma unui aviz consultativ al Comitetului pentru Patrimoniul Etnologic şi Imaterial (CPEI).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.