Aţi visat vreodată să alergaţi de-a lungul Africii? Sau cum ar fi să urci pe vârful Everest de trei ori în mai puţin de două săptămâni? Sportivii de anduranţă par adesea că au „un sistem de cabluri complet diferit”, spune editorialistul revistei Outside, ultrarunnerul Brendan Leonard pentru CNN Sport.
„Mulţi dintre noi trecem prin viaţă fiindu-ne teamă să eşuăm în unele lucruri, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Nu vrem să dăm greş şi nu vrem să greşim la ceva. Iar aceşti oameni, ei acceptă posibilitatea de a eşua, de a se clătina şi poate de a rata. Dar motivul pentru care scriem acum poveşti despre ei este că nu au ratat - chiar au reuşit”, a menţionat el.
Dorinţa de a ne depăşi limitele, indiferent de dimensiunea provocării, este una la care majoritatea oamenilor se pot raporta.
Cu toate acestea, nu toată lumea va ajunge să facă surf pe cel mai mare val, să devină primul ciclist african care câştigă o etapă din Turul Franţei sau să fie prima femeie care termină ultramaratonul Barkley.
„Cred că toată lumea înţelege motivaţia de a găsi ceva ce crezi că nu poate fi făcut sau o persoană pe care crezi că nu o poţi învinge şi apoi să o urmăreşti”, explică Leonard, autor al cărţii «Ultra Something,».
Iată unele dintre cele mai mari performanţe din sporturile de anduranţă în 2024:
Russ Cook, care a alergat de-a lungul Africii
Chiar înainte de Crăciunul din 2023, Russ Cook şi-a propus o provocare de neconceput: să alerge pe toată lungimea Africii.
Când a pornit la drum, obiectivul său era să alerge 360 de maratoane în 240 de zile. La 352 de zile după ce a plecat din Africa de Sud, Cook a ajuns în sfârşit pe coasta tunisiană pentru a-şi încheia odiseea.
Sportivul de anduranţă, supranumit „Hardest Geezer”, s-a luptat cu accidentările şi bolile, s-a confruntat cu coşmaruri logistice şi a trecut peste rătăcirea în junglă pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunea, alergarea a peste 10 000 de mile.
În acest timp, el a fost, de asemenea, jefuit sub ameninţarea armei, s-a rătăcit în pădurea tropicală şi s-a confruntat cu diverse probleme diplomatice legate de vize pentru a trece din Mauritania în Algeria.
"Când voi fi bătrân, stând în balansoarul meu, cu 18 nepoţi alergând în jur, voi avea câteva poveşti pe care să le spun. Aşa că asta va fi bine”, a declarat el.
Jasmin Paris, prima femeie care a terminat ultramaratonul Barkley
Jasmin Paris, prima femeie care a terminat cursa de peste 160 de kilometri Barkley Marathons, şi-a încheiat remarcabila performanţă cu o listă lungă de accidentări: tendinită la un genunchi, inflamaţii la picioare şi o serie de tăieturi pe braţe şi picioare.
„Şi, evident, băşicile şi unghiile de la picioare se vor desprinde”, a adăugat ultrarunnerul britanic Paris, ca şi cum aceasta ar fi o condiţie prealabilă pentru a termina una dintre cele mai solicitante curse din lume.
Ultramaratonul Barkley, care are loc anual în parcul Frozen Head din Tennessee, este cunoscut în comunitatea alergătorilor de distanţă, la fel de renumit pentru terenul său dureros şi urcările brutale ca şi pentru marcajele sale ciudate şi sistemul secret de înscriere.
Înainte de acest an, doar 17 bărbaţi - şi nicio femeie - terminaseră vreodată toate cele cinci bucle ale cursei, care acoperă undeva între 100 şi 130 de mile şi parcurge 63 000 de picioare de înălţime - mai mult decât dublul înălţimii Muntelui Everest.
„Nu m-am considerat niciodată cu adevărat diferită de un bărbat în ceea ce priveşte ceea ce pot reuşi”, a declarat ea. „Sunt foarte încântată de faptul că o femeie a terminat-o, dar, de fapt, am vrut să-mi dovedesc că pot să o fac... Şi nu am simţit niciodată că a fi femeie a fost o barieră în acest sens.”
Lachlan Morton, cea mai rapidă persoană care a făcut turul Australiei pe bicicletă
Lachlan Morton a avut nevoie de 30 de zile, nouă ore şi 59 de minute pentru a parcurge un tur complet - puţin peste 8 800 de mile sau 14 200 de kilometri - al vastei sale ţări, Australia, în timp record, ajungând înapoi în oraşul său natal, Port Macquarie.
În timpul călătoriei sale, ciclistul profesionist a înfruntat vânturi puternice din faţă, temperaturi extreme, trafic periculos şi chiar a scăpat basma curată după o întâlnire cu un cangur.
Toate acestea în timp ce pedala în medie 450 km (aproape 280 mile) pe zi, petrecând până la 17 sau 18 ore pe bicicletă zilnic, oprindu-se doar pentru a dormi, a mânca şi a se reseta mental înainte de a o lua de la capăt.
Lael Wilcox, cea mai rapidă femeie care a făcut înconjurul lumii pe bicicletă
În septembrie, americanca Lael Wilcox a doborât recordul mondial pentru cea mai rapidă femeie care a făcut înconjurul lumii pe bicicletă, traversând 21 de ţări şi 18 125 de mile în trei luni şi jumătate.
Ajungând înapoi la Chicago la 108 zile, 12 ore şi 12 minute după ce a pornit la drum, Wilcox a bătut precedentul record de 124 de zile şi 11 ore stabilit de ciclista scoţiană Jenny Graham în 2018.
„M-am distrat atât de mult - am simţit că aş fi putut continua să pedalez pentru totdeauna”, a precizat Wilcox pe Instagram după încheierea călătoriei sale.
Îns încă de la începutul călătoriei sale, s-a confruntat cu condiţii dificile. „În ziua a patra, am vomitat toată ziua, ploua întruna şi am avut mai multe pene. Am parcurs totuşi 139 de mile, dar a fost o zi grea”, i-a spus ea sponsorului său, SRAM, potrivit Cycling Weekly.
Din SUA, ea a zburat în Portugalia, de unde a pornit spre Ţările de Jos, revenind în cele din urmă prin Germania, Alpi, Balcani, Turcia şi Georgia.
După un zbor spre Perth, în Australia, ea a pedalat de-a lungul coastei de sud până la Brisbane, înainte de a zbura spre Noua Zeelandă, care urma să fie ultima sa oprire înainte de a se întoarce în America de Nord. Din oraşul natal Anchorage, Wilcox a pedalat spre sud până la Los Angeles, înainte de a ajunge pe Route 66 la Chicago.
Kilian Jornet, care a alergat şi/sau a escaladat toate cele 82 de vârfuri de peste 4.000 m ale Alpilor în 19 zile
Alergătorul montan spaniol Kilian Jornet a escaladat toate cele 82 de vârfuri de peste 4.000 de metri din Alpi într-un timp record, având nevoie de doar 19 zile pentru a finaliza remarcabila performanţă.
El a făcut acest lucru în întregime cu propriile puteri, folosind o combinaţie de alpinism, escaladă, alergare şi ciclism. Împărţind traseul său în 16 etape, Jornet a călătorit până la 20 de ore în unele zile, înainte de a se odihni timp de patru sau cinci ore şi de a o lua de la capăt.
În vârstă de 37 de ani, Jornet a parcurs 1 207 kilometri (750 mile) în peste 267 de ore de activitate şi a urcat 75 344 de metri pe parcursul celor 19 zile.
„Acesta a fost, fără îndoială, cel mai provocator lucru pe care l-am făcut vreodată în viaţa mea, mental, fizic şi tehnic, dar poate şi cel mai frumos”, a scris el pe reţelele de socializare.
Purnima Shrestha, care a escaladat Everestul de trei ori în două săptămâni
Purnima Shrestha a intrat în istorie anul acesta, doborând un record mondial prin escaladarea Everestului de trei ori într-un singur sezon, ajungând pe vârfuri într-un timp uluitor de 13 zile.
Alpinista şi fotojurnalista nepaleză a făcut ascensiunile la 12 mai, 19 mai şi 25 mai.
„Corpul meu era secătuit. Mă simţeam ca o fată proastă. De multe ori am avut tendinţa să renunţ la această ambiţie”, a declarat ea pentru CNN Sport, adăugând că urcarea pe munte a fost o provocare din cauza letargiei şi a costurilor uriaşe pe care le presupune plata unei astfel de expediţii. „Dar am visat şi am reuşit. Am insistat asupra visului meu. Concentrarea pe visul meu a fost cel mai greu lucru”.
Ea este, de asemenea, prima femeie nepaleză care a escaladat al şaptelea cel mai înalt munte, Muntele Dhaulagiri, lucru pe care l-a făcut în 2021 împreună cu Pasang Lhamu Sherpa Akita.
Biniam Girmay, ciclistul african de culoare care scrie istorie oriunde merge
Biniam Girmay a intrat în istorie la ediţia din acest an a Turului Franţei, devenind primul ciclist african de culoare care a câştigat o etapă în Turul Franţei, după care a continuat şi a câştigat alte două etape.
Ciclistul eritreean de la Intermarche-Wanty, care a devenit anterior primul african de culoare care a câştigat o etapă la Giro d'Italia, îşi doreşte acum ca alţi ciclişti de culoare să exceleze în sport.
„Este foarte bine pentru impact, o viziune bună pentru tinerele talente, pentru că dacă lucraţi la asta, în special în echipele europene, dacă investesc mult în ciclismul african, cu siguranţă putem avea un sport mai global. Şi asta este întotdeauna plăcut de văzut”, a declarat el pentru Eurosport în timpul Turului Franţei din acest an.
„În acest an, sunt singurul rider de culoare din pluton, nu este frumos, să fiu sincer, aşa că mi-aş dori să existe mai mulţi rideri de culoare în pluton.”
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.