Căpitanul naţionalei de fotbal a Franţei, Kylian Mbappé, a avertizat joi că ţara sa se află într-o situaţie politică "catastrofală", în contextul în care este aproape să aibă primul guvern de extremă-dreapta de după al Doilea Război Mondial, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rassemblement National a obţinut rezultate solide - aproximativ 33% din voturi la nivel naţional - duminică, în primul tur al alegerilor anticipate, lăsând partidul lui Marine Le Pen pe punctul de a obţine potenţial puterea.

Al doilea tur al alegerilor legislative are loc duminică, iar Mbappé, unul dintre cei mai mediatizaţi oameni din Franţa, a fost întrebat dacă are un mesaj pentru naţiune.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Cred că acum, mai mult ca oricând, trebuie să ieşiţi (la vot)", a spus Mbappé, care a vorbit la Hamburg, Germania, cu o zi înainte ca Franţa să joace acolo cu Portugalia în sferturile de finală ale Campionatului European.

"Este o conjunctură urgentă. Nu putem lăsa ţara noastră să cadă în mâinile acestor oameni. Este o situaţie stringentă - am văzut rezultatele, este catastrofal".

Mbappé a făcut un apel similar ŞI mai devreme la Euro 2024, când a spus că "extremele bat la uşa puterii".

"Sperăm sincer că acest lucru se va schimba", a spus el cu privire la rezultatele primului tur al alegerilor, "că toată lumea se va mobiliza pentru a merge la vot şi pentru a vota partidul potrivit".

Preşedintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate după o înfrângere în faţa Rassemblement National în alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută, pariind că extrema dreaptă nu îşi va repeta succesul într-un scrutin naţional. Planul a eşuat, iar rivalii lui Le Pen încearcă acum cu disperare să împiedice Rassemblement National să obţină o majoritate absolută în al doilea tur, duminică.

În timpul conferinţelor de presă de la Euro 2024, jucătorii francezi au fost întrebaţi în mod regulat despre situaţia politică din ţara lor.

Ousmane Dembele a declarat că "s-a tras un semnal de alarmă", iar colegul său Marcus Thuram a mers mai departe, afirmând că francezii "trebuie să lupte zilnic pentru ca ... Rassemblement National să nu reuşească".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.