Tahitianul Kauli Vaast a câştigat primul titlu olimpic la surf pentru Franţa şi prima medalie de aur a sportului tahitian, după ce l-a învins, luni, la Teahupo'o, în finală, pe australianul Jack Robinson.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Surferul în vârstă de 22 de ani, care locuieşte în apropierea locului unde a avut loc proba şi a fost susţinut de întreaga Polinezie, a luat cele mai bune două valuri ale unei finale extrem de competitive şi a câştigat la doar câteva minute după medalia de bronz câştigată la feminin de Johanne Defay din Réunion.

Kauli Vaast a preluat conducerea seriei încă de la primul său val, evaluat la 9,50, pentru a încheia cu un total de 17,67, faţă de 7,83 cât a avut Jack Robinson.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Membru al celei de-a doua divizii a surfului mondial, Challenger Series, de mai mulţi ani, Kauli Vaast a reuşit adesea să-i învingă pe cei mai buni surferi din circuitul de elită în acest loc, aşa cum a făcut-o în 2022, când a ajuns în finala Tahiti Pro pe bază de invitaţie.

A crescut în Mahina, în nordul insulei Victoria sa a dus rapid la manifestări de bucurie în toat insula. Mama sa, în schimb, nu a vrut să-şi vadă fiul făcând surf: "Când el concurează în Tahiti, eu muncesc în grădină", a declarat Natou Vaast, bazându-se pe strigătele vecinilor pentru a afla rezultatele.

Kauli Vaast şi-a eliminat prietenul şi coechipierul Joan Duru în sferturile de finală, apoi pe peruanul Alonso Correa în semifinale. El îi succede în calitate de campion olimpic la surf brazilianului Italo Ferreira, care a câştigat titlul în 2021, la Tokyo, când acest sport a debutat în programul olimpic.

 

France/Tahiti’s Vaast just pumped out a 9.5 on his local surf break in the gold medal surf off. An amazing run. #Paris2024  pic.twitter.com/QVEG2aAWCm

— Matt Murphy (@TheMurphstar) August 6, 2024

El a fost felicitat şi de preşedintele Emmanuel Macron.

”Valul din Teahupo'o a fost în inima lui încă din copilărie. Cu el şi în faţa întregii lumi a câştigat aurul la Jocurile de la Paris!
Bravo, campionule şi māuruuru (mulţumesc) Tahiti pentru acest decor de vis, o mândrie naţională”, a scris Macron pe Twitter.

 

Le mana de Kauli Vaast !!!

La vague de Teahupo'o est dans son cœur depuis son enfance. C’est avec elle et devant le monde entier qu’il remporte l’OR aux Jeux de Paris !

Bravo champion et māuruuru Tahiti pour ce cadre de rêve, une fierté nationale. pic.twitter.com/FJPoFtTh8d

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 6, 2024

La trei ani după ce nu a reuşit să urce pe podium la Tokyo (învins de Owen Wright în finală pentru locul 3) şi la o oră şi jumătate după ce a pierdut în semifinale în faţa australianului Jack Robinson, Gabriel Medina nu va pleca cu mâna goală de la Teahupoo, după ce a fost cel mai bun surfer din circuitul profesionist în acest loc timp de zece ani. Brazilianul a trecut prin momente dificile, dar a obţinut medalia de bronz în faţa peruanului Alonso Correa (15,54 - 12,43),.

Medina a fost protagonistul unei fotografii virale la începutul JO.

La 30 iulie, un fotograf al Agenţiei France Press (AFP) a surprins o imagine excepţională a surferului Gabriel Medina.. Omul supranumit pe bună dreptate "magicianul" părea că zboară deasupra mării.

La feminin s-a impus sportiva americană Caroline Marks, urmată de brazilianca Tatiana Weston-Webb şi de Johanne Defay din Réunion.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.