O ceremonie în memoria celor unsprezece sportivi israelieni decedaţi la Munchen, la 5 şi 6 septembrie 1972, va avea loc marţi la Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ca la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice de după masacrul comis la 5 septembrie 1972 la Munchen de "teroriştii organizaţiei palestiniene Septembrie Negru, Comitetul Olimpic (israelian) organizează o ceremonie comemorativă în prezenţa familiilor" celor unsprezece victime israeliene, notează AFP.

Acest atentat, comis în plină desfăşurare a Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972, a costat viaţa a unsprezece sportivi israelieni şi a unui poliţist vest-german care a intervenit pentru a încerca să îi salveze. Anul acesta, ceremonia de omagiere a acestora va avea loc marţi, la ambasada Israelului din Paris, în prezenţa unor politicieni francezi, ambasadori şi olimpici israelieni.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Cinci dintre cei opt terorişti, membri ai grupării teroriste Septembrie negru - care cereau eliberarea a peste 200 de prizonieri palestinieni - au fost ucişi în timpul atacului, iar ceilalţi trei au fost arestaţi.

Anul acesta, războiul continuu şi soarta ostaticilor din Gaza au avut un impact asupra acestei comemorări. La 7 octombrie, în timpul atacului sângeros pe teritoriul israelian al comandourilor grupării islamiste palestiniene Hamas, 251 de persoane au fost răpite. Dintre acestea, 111 rămân captive în Gaza, potrivit armatei israeliene.

Date personale sensibile ale sportivilor israelieni au fost divulgate, iar cinci membri ai delegaţiei au fost vizaţi de ameninţări, inclusiv sportivi de la gimnastică şi înot, potrivit unei surse franceze apropiate anchetei, care a fost deschisă pentru ameninţări cu moartea în formă agravată. De asemenea, a fost deschisă o anchetă cu privire la gesturile antisemite făcute în timpul meciului Israel-Paraguay, desfăşurat la 27 iulie în Parc des Princes.

În acest context, lupta pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Paris a celor 88 de sportivi israelieni, protejaţi de serviciile de elită franceze şi israeliene, merge "mult dincolo de sport", a declarat preşedintele israelian Isaac Herzog în Satul Olimpic la 24 iulie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.