Disputa dintre gimnastul filipinez Carlos Yulo şi mama sa a ţinut prima pagină a ziarelor din ţara sa natală, ameninţând să eclipseze euforia câştigării a două medalii de aur istorice la Jocurile Olimpice de la Paris, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În centrul dezacordului se află modul în care Angelica Poquiz-Yulo a gestionat finanţele fiului său în vârstă de 24 de ani şi dezaprobarea pe care ar fi manifestat-o faţă de iubita acestuia, o creatoare de conţinut pe TikTok.

Acoperirea intensă a disputei - care s-a desfăşurat în interviuri, postări pe reţelele de socializare şi chiar o conferinţă de presă organizată în grabă - i-a determinat pe mulţi să facă apel la mass-media la reţinere.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Yulo este doar al doilea filipinez care câştigă aurul olimpic, după halterofila Hidilyn Diaz, la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

El este deja o celebritate locală şi dubla sa medalie nu face decât să-i îmbunătăţească şi mai mult profilul, stârnind totodată mândrie naţională.

El va primi un bonus în numerar de 20 de milioane de pesos (350 000 de dolari;) din partea guvernului filipinez.

Sponsorii s-au angajat să îi ofere un apartament luxos şi o viaţă întreagă de mâncare gratuită.

Capitala Manila a început, de asemenea, să pregătească festivităţi pentru întoarcerea sa acasă.

Însă, la scurt timp după al doilea aur, duminică, au început să apară informaţii despre un interviu acordat de mama sa unui post de radio local în aceeaşi zi.

În acel interviu, doamna Yulo a declarat că, contrar afirmaţiilor, nu a gestionat greşit banii fiului său şi că, de fapt, i-a depus la o bancă din Manila. Ea a declarat că a primit bani în numele fiului său.

Două zile mai târziu, la 6 august, Carlos Yulo a publicat un videoclip pe TikTok, întrebând-o pe mama sa unde s-au dus banii din premiul său trecut, deoarece "nu i-a primit niciodată".

El a mai spus că iubita sa filipineză nu este un "steag roşu" şi că mama sa a judecat-o pe femeie din cauza aspectului ei şi a educaţiei sale liberale din Australia.

"Mesajul meu pentru tine, mamă, este că sper să te vindeci şi să mergi mai departe. Te-am iertat cu mult timp în urmă. Mă rog să fii mereu sănătoasă şi în siguranţă", a spus Yulo în videoclipul TikTok.

Doamna Yulo a convocat apoi o conferinţă de presă în 7 august pentru a răspunde la videoclipul TikTok al fiului său. Ea şi-a cerut scuze pentru ceea ce a spus în interviu, afirmând că "întrebările rapide" din partea mass-media au împiedicat-o să gândească clar.

Doamna Yulo a declarat că a spus "ultimul cuvânt" cu privire la dezacordul cu fiul său şi că nu urmăreşte banii acestuia.

"Acest lucru a atins un nivel alarmant, deoarece acum întreaga ţară aşteaptă ce va spune fiecare dintre noi în continuare, când această chestiune ar fi trebuit să rămână privată", a spus ea.

"Eu nu sunt o mamă perfectă şi Dumnezeu ştie că tu nu eşti un fiu perfect. Nu există o familie perfectă", a spus ea.

Nici mama, nici fiul nu au mai vorbit de la acea conferinţă de presă de miercuri seara.

Pe reţelele de socializare, fanii au cerut să se pună capăt speculaţiilor cu privire la viaţa personală a lui Yulo, solicitând ca atenţia să se îndrepte din nou către performanţa sa istorică de la Paris.

Publicul filipinez are o înclinaţie pentru telenovele şi bârfe, în special atunci când este vorba despre personalităţi - cu cine se întâlnesc şi cum îşi cheltuiesc banii.

Există chiar şi un argou local pentru bârfa principală din cartier sau din grupul de chat - Marites, un nume comun pentru o femeie filipineză.

În timpul restricţiilor din pandemie, preşedintele de atunci, Rodrigo Duterte, a glumit spunând că prea mult timp petrecut acasă a transformat naţiunea de 115 milioane de locuitori în "Republica Marites".

Dar în cazul lui Yulo, atenţia mass-media a mers prea departe, a declarat profesorul de jurnalism Danilo Arao.

"Să nu diluăm realizările remarcabile ale Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 prin raportarea la chestiuni triviale care nu au valoare de ştire şi nu modelează opinia publică", a declarat profesorul Arao pentru BBC. Reportajele despre certurile de familie sau problemele personale ale unor persoane private promovează o "cultură inacceptabilă a voyeurismului şi a răspândirii zvonurilor", a spus el.

El a precizat că acoperirea succesului lui Yulo ar trebui să se concentreze mai degrabă pe provocările cu care se confruntă sportivii filipinezi din cauza lipsei de sprijin din partea statului.

Disputa familiei Yulo a reaprins, de asemenea, conversaţiile pe reţelele de socializare cu privire la aşteptările ca, în cultura filipineză, copiii să se supună întotdeauna părinţilor lor, chiar dacă nu cred că este în interesul lor.

Pentru moment, utilizatorii reţelelor de socializare au reluat schimbul de meme-uri amuzante despre noul star sportiv al ţării.

O marcă de dezinfectanţi a comparat farmecul lui Yulo cu puterea sa de a ucide germeni - 99,99% eficacitate. Nu contează cei 0,01% care nu-l plac.

Doamna Yulo a recunoscut că s-au spus cuvinte dureroase, dar că ei rămân o familie.

"Casa noastră este deschisă, indiferent dacă ai sau nu bani, uşa este deschisă în cazul în care vrei să te întorci", a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.