2017 a fost anul în care s-au înregistrat performanţe inedite, unele chiar reuşite de români, dar iubitorii sportului nu vor uita nici gafele şi nici momentele amuzante ale căror protagonişti au fost vedete. În plus, fanii îşi vor aminti de momentele în care unii sportivi au înfruntat singuri situaţii dificile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

22,7 kilometri într-o oră pe velodrom, la 105 ani

Francezul Robert Marchand a reuşit, la 4 ianuarie, la vârsta de 105 ani, pe velodromul din Saint-Quentin-en-Yvelines, o performanţă inedită, el parcurgând 22,547 kilometri într-o oră. Marchand, care este şi deţinătorul recordului orei la categoria plus 100 de ani, cu 26,927 kilometri parcurşi în urmă cu trei ani, a devenit recordman la categoria plus 105 ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
FOTO: twitter.com
FOTO: twitter.com

“Cântăreţii” din sport

În ianuarie, elveţianul Roger Federer a postat pe reţelele de socializare imagini cu el, Tommy Haas şi Grigor Dimitrov cântând “Hard to say I’m sorry”, acompaniaţi la pian de David Foster, coautor al piesei din repertoriul trupei Chicago.

În vară, jucătorii nou-veniţi la gruparea Kayserispor au fost nevoiţi să respecte o tradiţie, şi anume aceea de a cânta în faţa colegilor. La 12 iulie a fost rândul lui Silviu Lung Jr., care a cântat “Să nu-mi iei niciodată dragostea”, în restaurantul în care se afla împreună cu coechipierii, la Erzurum.

La 6 decembrie, fotbalistul echipei Olympique Marseille, Adil Rami, a fredonat un fragment al melodiei “Toute la musique que j'aime” a lui Johnny Hallyday, într-o conferinţă de presă.

Pariul pierdut

În februarie, jurnalistul Viaceslav Fedorenkov, care scrie pentru cotidianul sportiv Pressball, a pierdut un pariu legat de echipa de hochei pe gheaţă Dinamo Minsk, astfel că a fost nevoit să "îşi mănânce cuvintele". Fedorenkov a mâncat câteva pagini ale ziarului său. Fedorenkov le-a spus colegilor săi din presă în faţa cărora a mâncat paginile de ziar că a făcut pariul în februarie 2016, astfel că mănâncă un Pressball din acea lună. Jurnalistul a pariat anul trecut că Dinamo Minsk nu va ajunge în play-off-ul competiţiei internaţionale Kontinental Hockey League, turneu dominat de echipele din Rusia. Însă Dinamo Minsk i-a înşelat aşteptările, astfel că Fedorenkov a pierdut pariul. Viaceslav Fedorenkov s-a prezentat în sala de presă de la Minsk Arena cu un ziar şi o supă, aceasta din urmă fiindu-i de folos pentru a înghiţi mai uşor hârtia. "Fac orice pentru echipa mea preferată", le-a spus el celorlalţi jurnalişti, adăugând însă că în viitor va fi mai precaut când va face pariuri. "Voi fi sincer cu voi, băieţi. Mu faceţi astfel de glume sau de promisiuni. Sunt greu de îndeplinit", a menţionat jurnalistul.

FOTO: facebook.com
FOTO: facebook.com

Tiberiu Uşeriu, campion la capătul lumii

În martie, bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat pentru a doua oară consecutiv Maratonul 6633 Arctic Ultra, o cursă desfăşurată pe distanţa de 350 de mile (peste 560 kilometri) în apropierea Cercului Polar, el conducând această probă extremă de la început până la sfârşit.

Colibăşanu, pe Everest fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi

În luna mai, Horia Colibăşanu a reuşit o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă sportivă la nivel internaţional: a urcat pe vârful Everest (8.848 de metri) fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi. La revenirea în ţară, alpinistul timişorean a spus că au fost trei momente în care a vrut să renunţe la ascensiunea pe Everest. ”Primul a fost momentul în care m-am trezit fără cort şi a trebuit să folosesc corturi de la echipa din tabăra de bază. Hoţii fură şi pe Everest. Probabil sunt şerpaşi cărora le mai trebuie ceva echipament în plus. Şi au fost două momente în noaptea ascensiunii, la 7.700 de metri, când a fost foarte frig şi am folosit nişte încălzitoare cu sulfat de fier, la mănuşi, ca şi copiii la schi, care m-au ajutat să trec peste noapte. Pe la orele 4.00  erau -32 de grade”, a mai spus Horia Colibăşanu.

Poliţist pe teren din greşeală, la un meci de Cupă din Turcia

La 23 august, un poliţist a intrat din greşeală pe teren la meciul Sinopspor – Yeni Amasyaspor, disputat la Sinop, în primul tur al Cupei Turciei. Incidentul a avut loc în minutul 80 al partidei. Preocupat de o convorbire telefonică, poliţistul a intrat pe teren din dreptul porţii la care se desfăşura acţiunea în momentele respective. Poliţistul a mers câţiva metri, după care a fost atenţionat că nu trebuie să fie acolo şi a ieşit în fugă de pe teren, cerându-şi scuze. Meciul s-a încheiat cu victoria gazdelor, scor 4-2.

Ofertă insolită pentru Usain Bolt

La 17 august, clubul portughez Beira-Mar a postat, pe pagina oficială de Facebook, un mesaj adresat jamaicanului Usain Bolt, căruia i-a propus cu umor să joace fotbal pentru această echipă, oferindu-i şi câteva motive pentru a accepta: sandvişuri, deserturi, plimbare cu barca, bere, posibile petreceri. "Beira Mar este o echipă la care visele devin realitate, astfel că ne anunţăm disponibilitatea pentru a împlini visul unuia dintre cei mai buni atleţi ai tuturor timpurilor. Usain Bolt, vino şi împlineşte-ţi visul. Vino să joci fotbal pentru Beira-Mar. Suntem conştienţi de importanţa unui astfel de pas şi am riscat totul pentru a-ţi oferi cel mai bun contract", se menţiona în mesajul de pe Facebook al clubului portughez.

Beira-Mar a enumerat şi ceea ce îi oferă lui Bolt: "Onoarea de a ne purta echipamentul, cei mai buni fani din lume, 3 «bifanas» (o friptură foarte bună în pâine) pe săptămână la Agusto şi 3 burgeri la Ramona (cu sos, dar nu şi cartofi prăjiţi... vremurile nu sunt uşoare pentru nimeni), 3 «Ovos Moles» pe zi (dacă nu le mănâncă nimeni înaintea ta în vestiar... este un desert tradiţional din Aveiro), o plimbare cu «Moliceiro» (o barcă) (doar o plimbare... la 10 euro plimbarea, nu putem oferi mai mult!), un selfie stick (pentru ca fotografiile tale să arate că Veneţia este un Aveiro al Italiei şi nu invers), un telefon mobil cu contacte din Portugalia, numărul preşedintelui Marcelo (care probabil va veni primul când te vei accidenta din nou), numărul celor de la Azar do Kralj (ştim că îţi plac petrecerile şi ei le organizează pe cele mai tari din ţară), berile pe care le vrei la barul stadionului".

Promisiune respectată

În iunie, antrenorul Davide Nicola şi-a respectat promisiunea şi a parcurs 1.300 de kilometri pe bicicletă după ce a salvat de la retrogradare echipa FC Crotone. În primul său sezon în Serie A, FC Crotone a reuşit o miraculoasă salvare de la retrogradare, după ce a câştigat şase din ultimele nouă meciuri. Cu două luni înainte de finalul sezonului, moment în care şansele de salvare erau minime, tehnicianul Davide Nicola a promis că va parcurge pe bicicletă distanţa dintre Crotone şi oraşul său natal Torino, aproximativ 1.300 de kilometri. După nouă zile de pedalat, Nicola a ajuns duminică la Torino şi a fost aşteptat de peste 300 de persoane.

FOTO: facebook.com
FOTO: facebook.com

Moment de reculegere la marginea bazinului de înot

La 20 august, înotătorul Fernando Alvarez, legitimat la clubul Cadiz, a ţinut singur un minut de reculegere în memoria victimelor atentatelor din Spania, în timpul probei în care urma să concureze, la Campionatele Mondiale Masters, de la Budapesta, relatează presa internaţională. Alvarez a omagiat victimele atentatelor în timpul probei de 200 de metri bras. Colegii săi de competiţie au luat startul, însă el a rămas singur pentru a ţine minutul de reculegere şi a sărit în apă abia după terminarea minutului. Sportivul a declarat că a cerut federaţiei internaţionale (FINA) să se ţină un minut de reculegere, dar solicitarea sa a fost respinsă. Atentatele de la Barcelona şi Cambrils s-au soldat cu 14 morţi şi peste 100 de răniţi.

Singur pe pistă

La 9 august, sportivul Isaac Makwala (Botswana), care s-a aflat în carantină după ce a fost diagnosticat cu o boală infecţioasă, a concurat singur pentru calificarea în semifinalele probei de 200 de metri şi a obţinut timpul necesar, la CM de atletism. Iniţial, IAAF anunţase că Makwala nu a fost autorizat să ia startul în serii la 200 metri. Federaţia din Botswana a făcut însă o solicitare în scris, iar forul mondial şi-a dat acordul, după expirarea perioadei de carantină şi un control medical cu rezultat satisfăcător.

Bibiana Steinhaus intră în istoria Bundesligii

La 10 septembrie, Bibiana Steinhaus a intrat în istoria Bundesligii, ea devenind prima femeie care a arbitrat un meci de prim eşalon, partida Hertha Berlin – Werder Bremen, scor 1-1, din etapa a treia a campionatului Germaniei. În plus, Steinhaus este prima femeie arbitru central într-un campionat important din Europa. Steinhaus a arbitrat zece ani în liga a doua şi a condus la centru mai multe meciuri importante de fotbal feminin. Poliţista în vârstă de 38 de ani face parte din acest sezon din corpul de arbitri pentru Bundesliga.

FOTO: bundesliga.com
FOTO: bundesliga.com

Maratonul, 42,195 kilometri? Greşit

În octombrie, organizatorii maratonului din Milwaukee au anunţat că, dintr-o eroare de marcare a traseului, participanţii la ediţia din acest an a competiţiei au alergat cu 1,3 kilometri mai puţin decât este distanţa oficială a probei (42,195 kilometri). Această gafă vine după ce, în 2016, traseul a fost cu peste 800 de metri mai lung. Directorul tehnic al cursei, Chad Antcliff, a anunţat că eroarea a fost cauzată de interpretarea eronată a itinerariului, semnalizarea fiind făcută greşit.

Majoretă olimpică în NFL

La 10 decembrie, multipla campioană mondială şi olimpică la gimnastică Simone Biles a fost majoretă la un meci al echipei Houston Texas, din campionatul de fotbal american, NFL. Gimnasta locuieşte în Houston şi susţine toate echipele din oraşul ei. Biles asistă la meciurile formaţiei de baseball Astros, la cele de baschet ale echipei Rockets (NBA) şi acum a fost alături fotbaliştii din NFL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.