Eduard Novak, propunerea UDMR pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, este preşedintele Federaţiei Române de Ciclism şi singurul campion paralimpic din istoria României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Novak, în vârstă de 44 de ani, se declară convins de faptul că poate să facă “lucruri grozave” pentru sportul românesc, pentru tinerii talentaţi şi pentru campioni. El îşi propune să ajute la “stabilirea unei direcţii care să influenţeze pozitiv viitorul sportului românesc”.

“Sunt extrem de onorat să fiu propunerea UDMR pentru Ministerul Sportului şi le mulţumesc pentru încredere. Mă bucur că toate eforturile şi realizările mele de până acum atât ca sportiv, cât şi ca mentor sau preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism m-au condus către această propunere. Sunt conştient de munca pe care o presupune această funcţie, de provocările pe care le implică, dar sunt convins că pot, alături de echipa potrivită, să fac lucruri grozave pentru sportul românesc, pentru tinerii talentaţi şi pentru campionii noştri. Rolul sportului în viaţa noastră, a fiecăruia, e esenţial, şi nu cred că există cineva care să conteste asta. Îmi doresc să îmi aduc contribuţia la stabilirea unei direcţii care să influenţeze pozitiv viitorul sportului românesc, iar dezvoltarea să fie elementul cheie regăsit în toate segmentele sportive. Avem nevoie să cunoaştem mai mult ca oricând ce e fairplay-ul, să ne aplaudăm campionii, să îi încurajăm pe cei cu potenţial şi să ducem cât mai departe sportul românesc oriunde în lume”, a notat Eduard Novak pe Facebook după ce UDMR a anunţat că sportivul paralimpic este propunerea sa pentru MTS.

Eduard Novak s-a născut la 28 iulie 1976, la Miercurea Ciuc.

El este campion paralimpic la ciclism la Jocurile de la Londra, din 2012 şi spune că încă de la 8 ani şi-a dorit să fie campion olimpic.

În 1996, Eduard Novak, care practica patinajul viteză, a suferit un accident de maşină, în urma căruia i-a fost amputat piciorul drept.

El s-a reinventat şi a trecut la paraciclism, devenind campion mondial în Canada, în 2013, în proba de contratimp şi în proba de fond, campion mondial pe velodrom la Los Angeles, 2012, campion Mondial la cursa de contratimp şi vicecampion mondial la proba de font la Roskilde, 2011 şi campion Mondial la proba de şosea şi vicecampion la proba de contratimp, Italia, 2009.

În februarie 2020, el a cucerit trei medalii la Campionatele Mondiale de paraciclism pe velodrom de la Milton, Canada.

După bronzul cucerit în proba de 1 km contratimp şi argintul în proba de 4 km urmărire individuală, Novak a urcat pe poziţia a treia la general la finalul competiţiei. Clasamentul a fost alcătuit pe baza punctelor obţinute în cele patru probe în care a luat startul.

El s-a clasat pe locul al şaptelea în proba de 200 m sprint, în vreme ce cursa de scratch a încheiat-o pe poziţia a patra.

Eduard Novak este singurul campion paralimpic din istoria României. La Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, a câştigat medalia de aur în proba de urmărire pe pistă şi pe cea de argint în proba de contratimp pe şosea. La ediţia de la Beijing, din 2008, a cucerit medalia de argint în proba de contratimp pe şosea.

La Tokyo, Eduard Novak va bifa cea de cincea participare la Jocurile Paralimpice, iar principalul său obiectiv este câştigarea unei medalii de aur.

“Sportul mă defineşte, mă determină să-mi depăşesc orice limită. Prin sport am aflat ce înseamnă curajul, speranţa, ambiţia şi necesitatea de a o lua de la capăt, fără a uita vreo secundă de planurile de viitor şi de visurile pe care doream să mi le îndeplinesc. O mare dorinţă, care s-a şi realizat, a fost să devin primul campion paralimpic român. Fac sport pentru că nu pot să-mi imaginez viaţa altfel, pentru că mă împlineşte şi mă face să devin mai bun zi de zi”, a spus Novak, conform paralimpicromania.ro.

Din 2013, Novak este preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism şi deţine Novak Cycling Academy.

Invitat în februarie la emisiunea Morning Glory de la Rock FM, Novak a spus că a avut parte de o educaţie spartană, tatăl său fiind căpitan, că şi-ar dori o aplicaţie care să aducă fericirea oamenilor, iar la ultima masă ar mânca găluşte cu prune.

El este căsătorit şi are trei copii: Edvard, Edmond şi Ingrid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.