Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, vineri, într-o gospodărie din Rusăneşti, judeţul Olt, astfel că numărul total al judeţelor unde a fost semnalată boala ajunge la 18. Până în prezent au fost raportate peste 1.100 de focare de pestă porcină africană, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Potrivit ANSVSA, vineri a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie situată la periferia localităţii Rusăneşti din judeţul Olt.
Această localitate se află la aproximativ 3 kilometri de graniţa cu judeţul Teleorman, în apropierea zonei unde au confirmate cazuri de pestă porcină africană la mistreţi.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.
Din datele preliminare ale anchetei, aflate în desfăşurare, a reieşit că proprietarul porcului diagnosticat are o stână în apropierea judeţului Teleorman, unde, pe perioada verii a crescut şi porci.
Gospodăria din localitatea Rusăneşti a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.
De asemenea, medicii veterinari din cadrul DSVSA Olt au prelevat probe de la porcii fiului proprietarului gospodăriei afectate, probe care au fost trimise către laborator. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de măsuri adoptat, ecarisarea carcasei şi instalarea filtrelor rutiere.
Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii de ANSVSA tot vineri, înainte de anunţul privind confirmarea bolii în Olt, pesta porcină africană (PPA) evolua în 289 de localităţi din 17 judeţe, cu un număr de 1.108 focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 234 de cazuri la mistreţi.
În total, fuseseră eliminaţi 361.132 de porci afectaţi de boală.
Până la această dată au fost stinse 5 focare în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în 14 august 2018.
Astfel, în judeţul Satu Mare sunt 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 14 cazuri la mistreţi, în Bihor - 43 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în Sălaj - 4 cazuri la mistreţi, în Tulcea - 570 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi 1 focar la o exploataţie de tip A) şi 81 de cazuri la mistreţi, în Brăila - 114 de focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale) şi 2 cazuri la mistreţi, în Constanţa - 87 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi, în Ialomiţa - 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi, în Galaţi - 15 focare în gospodăriile populaţiei şi 5 cazuri la mistreţi, în Ilfov - 9 focare în gospodăriile populaţiei, în Călăraşi - 95 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 24 de cazuri la mistreţ, în Buzău - 6 focare în gospodăriile populaţiei, în Giurgiu - 25 focare în gospodăria populaţiei şi 11 cazuri la mistreţ, în Teleorman - 7 focare în gospodăria populaţiei şi 56 de cazuri la mistreţi, în Maramureş - 3 focare în gospodăria populaţiei, în Vrancea - un focar în gospodăria populaţiei, în Dolj - un focar în gospodăria populaţiei şi în Argeş - un focar în gospodăria populaţiei.
Până în 23 noiembrie, au fost despăgubiţi 7.930 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 205.580.960 de lei.
Astfel, în judeţul Satu Mare au fost plătite despăgubiri pentru 18 exploataţii din cele 20 de exploataţii afectate în valoare de 60.940 de lei; în Bihor au fost plătite despăgubiri pentru 211 exploataţii din 214 exploataţii afectate în valoare de 947.620 de lei; în Tulcea au fost plătite despăgubiri pentru 1.141 de exploataţii dintr-un total de 1.158 de exploataţii în valoare de 45.681.430 de lei; în Brăila au fost plătite despăgubiri pentru 2.997 de exploataţii dintr-un total de 3.002 exploataţii în valoare de 147.278.090 de lei; în Constanţa au fost plătite despăgubiri pentru 833 de exploataţii dintr-un total de 835 de exploataţii în valoare de 3.688.100 de lei; în Ialomiţa au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6.531.000 de lei; în Galaţi au fost plătite toate cele 83 de exploataţii în valoare de 248.000 de lei; în Ilfov - au fost plătite despăgubiri pentru 6 exploataţii dintr-un total de 7 exploataţii în valoare de 71.640 de lei; în Călăraşi au fost plătite despăgubiri pentru 214 exploataţii dintr-un total de 302 exploataţii în valoare de 898.000 de lei; în Teleorman au fost plătite despăgubiri pentru 7 exploataţii dintr-un total de 8 exploataţii în valoare de 31.510 de lei, în Vrancea au fost plătite despăgubiri pentru singura exploataţie afectată în valoare de 7.000 de lei, în Giurgiu au fost plătite despăgubiri pentru 30 de exploataţii dintr-un total de 115 exploataţii în valoare de 137.630 de lei.
Prezenţei virusului în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.
Potrivit ANSVSA, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.