Virgil Popescu a anunţat, într-o conferinţă de presă joi, că Elcen a depus proiecte pentru modernizarea centralelor Progresul, CET Vest şi Sud din Capitală, prin Fondul de Modernizare. Ministrul Economiei a adăugat că este vorba de proiecte în valoare de 370 milioane euro, finanţate prin acest Fond, începând cu anul viitor. El a mai spus că vor creşte eficienţa de exploatare şi cea energetică de la 50%, cât este în prezent, la 97-98%. Primarul general Nicuşor Dan a explicat că astfel de acţiuni vor face ca energia electrică şi agentul termic să fie mai ieftine şi vor fi un mare plus pentru reducerea poluării.
„Am avut o discuţie punctuală pe încălzirea municipiului Bucureşti. Am avut o discuţie foarte serioasă şi aplicată împreună cu conducerea Elcen, secretar de stat cu domnul Dan Drăgan care se ocupă de Fondul de Modernizare şi doamna Nicolaescu. Am discutat problema Elcen, problema încălzirii municipiului Bucureşti, problema reţelelor de termoficare primare şi secundare. Evident găsim soluţii la nivelul Ministerului Economiei. Ieri am anunţat într-o conferinţă de presă iminenta ieşire din insolvenţă a companiei deţinute de minister, Elcen. Se va întâmpla acest lucru. Astăzi am discutat la Minister, ne-am uitat pe proiectele depuse pe Fondul de modernizare. Elcen a depus trei proiecte pentru modernizarea şi creşterea randamentului centralelor Progresul, CET Vest şi Sud. Per total vorbim de 370 milioane euro proiecte care vor fi finanţate, prin Fondul de Modernizare, începând cu anul viitor. Vorbim despre o creştere a eficienţei energetice şi o creştere a eficienţei în exploatare de la undeva 50% acum spre 97-98%, după modernizare. Practic vorbim inclusiv de o scădere a preţului la gigacalorie, crescând această eficienţă. Vorbim de echilibrarea sistemului de încălzire în Bucureşti, pentru că în momentul de faţă pompăm din CET Sud ca să ajungem în nordul Bucureştiului. Acolo există un dezechilibru şi avem un alt proiect pe care altă companie a noastră, SAPE, îl face pe amplasamentul vechii termocentrale CET Titan. Acolo vorbim de o investiţie de 58 milioane euro pentru a construi un CET nou, cu acelaşi randament de 50 de megawaţi, şi când vom finaliza acest investiţii putem spune că sistemul de încălzire al municipiului Bucureşti este cu cogenerare de înaltă eficienţă şi asigură securitatea energetică a Bucureştiului, prin producerea de energie electrică, pe inelul Bucureştiului, cât şi securitatea termică, prin asigurarea agentului termic în Capitală”, a declarat Virgil Popescu, la finalul întâlnirii de lucru cu premierul Ludovic Orban şi primarul general al Capitalei Nicuşor Dan, şi reprezentanţii ELCEN, pe tema furnizării energiei termice în Bucureşti.
Ministrul Economiei a reamintit de contractul semnat de primarul general privind reabilitarea unei părţi din reţeaua termică.
„Domnul Nicuşor Dan a semnat contractul pentru reabilitarea unei părţi din reţeaua termică. Am spus tot timpul că în paralel cu modernizarea companiilor care produc energia termică şi electrică, trebuie reabilitat şi sistemul. Sunt convins că împreună cu PMB vom reuşi ca în sfârşit, în mandatul 2021-2024 să rezolvăm acest lucru, să nu mai avem probleme cu încălzirea municipiului Bucureşti”, a completat Popescu.
La rândul său, Nicuşor Dan a afirmat că necesarul pentru modernizarea reţelei de distribuţie este de 1,5 miliarrde, dintre care există 0,5 miliarde.
„Am spus la începutul mandatului că sistemul termic din Bucureşti e una dintre priorităţile mele. Avem mai multe probleme. Avem o problemă financiară istorică şi acesta a fost obiectul discuţiei cu ministrul de Finanţe de dimineaţă. Există acest Fond de Modernizare pentru cele trei din cele patru mari centrale pe care le are Bucureşti şi aplicaţia pe care Elcen a făcut-o către acest Fond de Modernizare. Există problema distribuţiei agentului termic, unde în urmă cu două-trei săptămâni am semnat acel contract cu Ministerul Fondurilor Europene, de 300 milioane euro. Domnul prim-ministru ne-a mai mai promis 200 milioane. Ne ducem pe producţie trebuie să ne ducem la jumătate miliard de euro. Pe ceea ce înseamnă modernizarea reţelei, ne ducem la un necesar de 1,5 miliarde din care, pentru moment, avem 0,5 miliarde, dar există bani pe care Bucureştiul să îi acceseze, trebuie doar ca noi să ne mişcăm să face licitaţiile, contractele şi să lucrăm în viteză”, a declarat edilul.
Acesta a adăugat că modernizarea centralelor „înseamnă eficienţă economică, producem şi energie electrică şi agentul termic mai ieftin şi înseamnă un mare plus pe reducerea poluării. Avem un risc de infringement pe oxizi de azot, unul pe dioxid de carbon, unul pe poluarea cu praf şi construirea de centrale pe Bucureşti înseamnă o reducere substanţială”.
Premierul Ludovic Orban a explicat că România va beneficia în perioada mare de finanţări importante de la nivel european.
„În următoarea perioadă, România va beneficia de finanţări extrem de importante de la nivel european. Primul pilon este bugetul UE în cadrul exerciţiului financiar multianul 2021-2027. Un pilon extrem de important în care România e una dintre puţinele ţări care beneficiază de o creştere a finanţărilor. Al doilea pilon e cel reprezentat de Planul de Rezilienţă şi Recuperare, în valoare de 33 miliarde. România beneficiază de finanţare în cadrul programului SURE, finanţat de la nivelul Comisiei Europene. Am primit vestea că vom putea accesa primele 3 miliarde de euro, iar banii vor fi folosiţi pentru susţinerea companiilor şi alte măsuri care să permită, în situaţia de reducere a cererii, statul să poată să finanţeze companiile, pentru a putea recupera locurile de muncă”, a spus Orban.
Şeful Executivului a vorbit şi despre Fondul de Modernizare care este mai puţin cunoscut, iar ţara noastră va beneficia de circa 6 miliarde euro pentru a finanţa proiecte în mai multe domenii şi bani vor proveni dintr-un procent de certificate CO2.
„Mai puţin cunoscut este un alt pilon: Fondul de Modernizare. În perioada 2021-2030 Româmnia va beneficia de aproximativ 6 miliarde euro pentru finanţarea unor proiecte în mai multe domenii. De unde vin banii? Dintr-un procent de certificate CO2. Există mai multe ţări care beneficiază de această finanţare. României îi revin aprox 200 milioane de certificate care ne duc la garanţia unei finanţări de chiar peste 6 miliarde euro. Banii pot fi folosiţi pentru a finanţa de regulă cheltuieli de investiţii în Pilonul I şi II, primul e destinat investiţiilor în capacităţi de producere prin cogenerare şi investiţii în energie verde regenerabilă, modernizarea investiţiilor de transport a energiei termine. Pilonul II este 30% din sumă sunt pentru capacităţi pe gaz care nu funcţionează în sistem de cofinanţare”, a completat prim-ministrul.
Ludovic Orban a vorbit şi despre proiectele Elcen finanţate prin acest fond.
„De exemplu, pentru Elcen, prin cele 3 proiecte, se va produce energie termică în cogenerare, în cele 3 CET-uri. Aceste finanţări nu vor fi doar pentru Bucureşti, ci vor fi pentru toată ţara. Această resursă e extrem de importantă pentru că poate fi folosită să finanţare un domeniu care nu a beneficiat de investiţiile necesare în 30 de ani şi anume producţia de energie termică care să alimenteze în Bucureşti şi marile oraşe. Foarte multe resurse publice sunt alocate pentru a finanţa într-un fel lipsa de eficienţă a acestor sisteme. Tot aceşti bani vor fi utilizaţi în cadrul unor proceduri de selecţii transparente, pe baza unor criterii care vor fi stabilite de Guvern, evident ţinând cont de toate exigenţele la nivel european. Mă bucur enorm că în Bucureşti, împreună cu un primar general serios, care este hotărât să fie în parteneriat cu Guvernul, vom putea să generăm cu adevărat capacitate a producţiei de enegie termică şi electrică şi care să permită, refăcând şi reţeaua de distribuţie să putem să furnizăm energia termică la un preţ mult mai mic. Cu cât sunt pierderile mai mici şi din clădiri, vom avea şi un proiect pentru reabilitare termică, putem să creştem rapid eficienţa termică şi să oferim servicii de calitate”, a conchis premierul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.