Vasile Bănescu îşi anunţă, joi seară, plecarea din funcţia de purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, începând de vineri. El precizează că decizia este exclusive personală. Funcţia de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei va fi preluată de Adrian Agachi, ”un tânăr, dar rafinat teolog, cu riguroase studii în Marea Britanie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Biroul de Presă al Patriarhiei Române anunţă că, începând de vineri, 5 iulie, noul său consilier coordonator va fi Preot dr. Adrian Agachi. Acesta va prelua inclusiv atribuţiile postului de comunicator al Patriarhiei Române în relaţia cu presa. Dorim să mulţumim domnului Vasile Bănescu, atât pentru întreaga contribuţie la o benefică şi eficientă comunicare între Patriarhia Română şi presa naţională, cât şi pentru susţinerea şi încurajarea de care au beneficiat membrii Biroului de Presă din partea domniei sale”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”După o îndelungată activitate în zona comunicării instituţionale a Patriarhiei Române, după mulţi ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare şi onestitate misiunea onorantă de transmitere în spaţiul public a mesajului Bisericii, dar şi de traducere contextuală cât mai fidelă a conţinutului real al creştinismului în zona mediatică şi socială, a sosit şi timpul aşezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci şi în fraza comunicării mele instituţionale cu presa”, a transmis, joi seară, purtătorul de cuvânt al BOR.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Acesta precizează că ”decizia aşezării acestui punct este una exclusiv personală”.

”Rămân, însă, deschis dialogului public non-instituţional. Părintelui Patriarh îi mulţumesc şi pe această cale pentru sprijinul permanent acordat de-a lungul a 15 ani de strânsă colaborare. Prezenţa sa în fruntea Bisericii este garanţia singulară, deplină şi liniştitoare a bunei cârmuiri a acesteia pe apele fidelităţii depline faţă de Tradiţia Ortodoxiei  autentice spre portul stabilelor valori creştine europene,  fondatoare inclusiv ale spiritualităţii şi civilizaţiei româneşti. Adică spre singura zonă a libertăţii, prosperităţii şi stabilităţii socio-religioase reale”, a mai transmis Bănescu.

Potrivit acestuia, ”Europa actuală nu este doar o construcţie politică asaltată de un trecător front de zgomot ideologic, ci o lume în sine formată din sute de milioane de oameni credincioşi, o lume profund   democratică, ale cărei  rădăcini creştine, în ciuda otrăvitului şi manipulatorului alarmism  antioccidental, sunt de neclintit”.

”Din Europa facem parte noi înşine. Cu bunele şi relele ei/ ale  noastre, dar mai ales spre binele nostru comun. Vocaţia creştinismului şi a Bisericii lui Hristos este universală, nu filetistă, nu politică, nu mundană. Subiectul ei nu este etnia sau masa, ci persoana, adică  dialogul mântuitor dintre identitate şi alteritate. Activitatea mea viitoare se va desfăşura în sfera dialogului dintre stat şi cultele religioase, fiind onorat să fac parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte, dar să şi pot continua realizarea emisiunii «Credinţă şi cultură» la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române”, a mai transmis Bănescu.

Acesta anunţă că, de vineri, funcţia de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei va reveni părintelui consilier patriarhal Adrian Agachi.

”Un tânăr, dar rafinat teolog, cu riguroase studii în Marea Britanie finalizate printr-o teză de doctorat susţinută la Universitatea din Winchester, un om profund onest şi bun cunoscător al realităţii bisericeşti. Am convingerea că activitatea Biroului de Presă al Patriarhiei va continua pe aceeaşi cale a comunicării prompte şi adecvate la realitatea bisericească şi socială. Singura care conduce spre binele comun al Bisericii şi societăţii  dezirabil unite prin necesar dialog şi atenţie morală reciprocă”, a încheiat Bănescu.

La începutul lunii martie, Cancelaria Sfântului Sinod anunţa reorganizarea Biroului de presă.

”Întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”, a transmis atunci Cancelaria Sfântului Sinod.

Se preciza atunci că Vasile Bănescu nu va fi demis din funcţia de purtător de cuvânt, fiind vorba despre asumarea comunicatelor importante de către Cancelaria Sinodului.  

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.