Premierul Mihai Tudose a precizat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că în cursul dimineţii a discutat împreună cu ministrul Florian Bodog cu responsabilii privind aprovizionarea cu medicamente şi a subliniat că de astăzi nu mai este loc de nicio explicaţie pentru un deces într-un spital cauzat de lipsa unui medicament, iar partea cea mai blândă este plecarea acasă, dar se va merge până la plângere penală.
”Astăzi am avut o întâlnire, dimineaţă, cu domnul ministru Bodog, cu toţi factorii responsabili sau care ar fi trebuit să fie responsabili în domeniul aprovizionării cu medicamente a acestei ţări. Eu rămân la opinia mea că nu toţi sunt foarte responsabili şi am convenit împreună cu domnul ministru că de astăzi nu mai este loc de explicaţii şi că nu există nicio explicaţie pentru un deces într-un spital cauzat de lipsa unui medicament. Partea cea mai blândă este plecarea acasă, mergând până la plângere penală pentru neînfăptuirea obligaţiilor de serviciu la cei responsabili, cu schimbări legislative acolo unde este cazul. Termenul este o săptămână pentru a regla aceste lucruri. Domnule ministru, vă aduc aminte că nu acceptăm prelungiri de termene”, a afirmat premierul Mihai Tudose, la începutul şedinţei de Guvern.
Conform unui comunicat al MS, astăzi a avut loc la Guvern o întâlnire a premierului Mihai Tudose şi a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, cu producătorii şi distribuitorii de imunoglobulină. La această întâlnire au mai participat şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mihai, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dan - Octavian Alexandrescu, consilierii de stat Florian Popa şi Felix Rache, preşedintele Agenţiei
Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor, Nicolae Fotin.
„În cadrul acestei întâlniri, premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sănătăţii, suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină. Prim-ministrul Mihai Tudose a cerut tuturor autorităţilor implicate să asigure urgent stocuri de imunoglobulină şi să prioritizeze procedurile pentru implementarea măsurilor pe care Guvernul le va întreprinde în perioada imediat următoare, astfel încât să se asigure necesarul de imunoglobulină. «Facem tot posibilul să salvăm viaţa
pacienţilor. Trebuie asigurat un stoc continuu de imunoglobulină, pentru a evita astfel de crize în viitor», a declarat şeful Executivului”, se arată în comunicat.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vor analiza şi posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preţ scăzut. Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va intra
pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de săptămâna viitoare, precizează sursa citată.
Cu privire la suplimentarea imediată a stocurilor de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, împreună cu preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor, Nicolae Fotin, au declarat că au luat legătura cu autoritatea competentă din Germania pentru a grăbi şi prioritiza procedura de livrare pentru o primă cantitate de imnuglobulină, săptămâna viitoare.
“Fac un nou apel la toţi producătorii şi distribuitorii de medicamente prezenţi să depună toate eforturile pentru a suplimenta stocurile de imunoglobulină necesare pentru România”, a declarat Florian Bodog, conform sursei citate.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că la nivelul ministerului s-a înfiinţat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat. Totodată, a fost înfiinţată şi o linie telefonică specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.
Această structură va gestiona şi cantităţile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienţei primare, care vor fi puse pe piaţă de furnizor până la sfârşitul anului.
În vederea soluţionării crizei de imunoglobulină pe termen mediu şi lung, Florian Bodog a precizat ca există un proiect de reorganizare a Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională pentru a crea cadrul legal care să îmbunătăţească
accesul României la produsele din sânge şi plasmă, se mai arată în comunicat.
Premierul Mihai Tudose le-a spus, miercuri, jurnaliştilor, la Parlament, că nu îl remaniază pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, din cauza crizei de imunoglobină şi că a fost găsită soluţia pentru rezolvarea problemei.
Întrebat dacă îl va demite pe Bodog din cauza crizei de imnuglobină, premierul a răspuns negativ.
„Am avut o discuţie astăzi, am cerut lămuriri, se pare că au şi găsit măsuri pentru asta - suspendarea taxei clawback pentru acea gamă”, a adăugat Mihai Tudose.
Întrebat dacă se va rezolva astfel problema, şeful Executivului a replicat: ”Ei aşa spun, toţi din sistem”.
Luni, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a afirmat că, în noaptea de duminică spre luni, au plecat către unităţile spitaliceşti din ţară 2.200 de flacoane de Pentaglobin, care să rezolve problema urgentă a lipsei de imunoglobulină. Bodog a susţinut că problema a apărut încă de anul trecut, când ministerul era condus de Vlad Voiculescu, ”ministrul Facebook” şi i-a transms acestuia că ”pacienţii nu se tratează cu like-uri sau hashtag-uri, nu se operează cu share-uri”.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat, sâmbătă, într-o postare pe Facebook că o femeie a murit la Spitalul Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină şi că nu este singurul caz grav, susţinând că ministerul cunoştea situaţia, inclusiv cazul acestei femei.
Ministerul Sănătăţii anunţa, în 9 noiembrie, în urma unei întâlniri a ministrului Florian Bodog cu producătorii de imunoglobulină, că aceştia au dat asigurări că la jumătatea lunii pe piaţă vor intra 900 de flacoane de imunoglobulină utilizată la tratarea imunodeficienţelor primare, fiind în derulare negocieri pentru un nou lot în luna decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.