Avocatul Poporului prezintă, vineri, rezultatul unei cercetări care prezintă situaţia copiilor care au părinţii la muncă în străinătate. ”Este o situaţie pe care o considerăm gravă”, a transmis Renate Weber, care a adăugat că este vorba de mai mult de 100.000 de copii, dar nimeni nu ştie exact câţi sunt.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
UPDATE: Renate Weber a fost întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă statul român are sau nu grijă de copiii ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate?
“Îndrăznesc să spun că este o grijă extrem de parţial dusă la îndeplinire faţă de unii cât de cât, dar câtă vreme constatăm că câteva zeci de mii de copii sunt pierduţi din vedere de sistem, iertaţi-mă, răspunsul este totuşi nu, că nu am cum altfel”, a explicat Avocatul Poporului.
Renate Weber a fost întrebată ŞI cum ajută statul copilul dacă părinţii pleacă la muncă în străinătate.
“În mod normal, unităţile administrativ teritoriale trebuie imediat prin acel asistent social de care vorbeam să urmărească acel copil şi nu cred că doar o dată la două luni să îl verifice, să se asigure dacă familie cu care a rămas este o familie în care există un risc pentru evoluţia acelui copil. Acelaşi asistent de caz trebuie să păstreze legătura cu şcoala spun şi repet nu uitaţi, copiii între 0 şi 6 ani nu sunt avuţi în vedere, dar să păstreze măcar legătura cu şcoala, să vadă cum evoluează. De fiecare dată să poată să intervină prompt atunci când e nevoie. Copilul care rămâne singur acasă sau chiar numai cu unul din părintele biologic, copilul acela suferă de fapt o traumă, el trăieşte o situaţie dramatică. Şi dacă s-ar înţelege foarte bine cu cei cu care rămâne, dorul e un sentiment şi nevoia copilului de a se simţi ocrotit de părinţii lui. Cu atât mai mult în situaţia aceasta trebuie să vii cu ceva care să compensezi”, a afirmat Renate Weber.
Ea a precizat că acei copii ar putea fi implicaţi în diferite activităţi.
“Noi nu avem suficienţi psihologi, psihologi pediatri, care să poată să le dea acestor copii o minimă asistenţă psihologică, pentru că nu vii o dată şi ai vorbit, aici este vorba de întâlniri, de şedinţe. Pot fi imaginate diferite forme. Noi am avut aici odată o discuţie exact cu un grup de psihologi pediatri şi reprezentanţi ai asistenţilor sociali. Pot exista comunităţi în care să faci inclusiv acţiuni cu copii care sunt în situaţia aceasta. Îi aduci pe toţi la un loc şi stai de vorbă cu ei, că imaginezi tot felul de acţiuni în care să îi antrenezi, dacă vreţi şi chestii de teatru. Poţi imagina lucruri, dar pentru asta trebuie să ai resursele umane, dar şi financiare.”, a mai transmis Renate Weber.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Avocatul Poporului prezintă, vineri, rezultatul unei cercetări la nivel naţional cu referire la copiii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
”Noi am ales să vă aducem la cunoştinţă o situaţie pe care o considerăm gravă - situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate (...) Astăzi, în mod oficial se vorbeşte despre 75.000 de copii care au rămas acasă pe urma plecării părinţilor. În realitate, nu este numărul real”, a declarat Renate Weber.
Potrivit acesteia, este vorba de mai mult de 100.000 de copii.
”În realitate numărul acesta nu este cel real. Cred că suntem numărul copiilor depăşeşte cu mult suta de mii, dar nu ştim care este acel număr şi cred că aşa ceva e îngrozitor. Vorbim de zeci de mii de copii care nu sunt în atenţia nimănui”, a mai declarat Avocatul Poporului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.