O fetiţă de patru ani şi bunica acesteia, în vârstă de 59 de ani, din localitatea Spanţov, judeţul Călăraşi, au murit, în aceeaşi zi, în spitale diferite. Fetiţei i s-a făcut rău acasă, primele simptome fiind ale unei toxiinfecţii. În scurt timp, ea a intrat în stop cardiac iresuscitabil. Bunica, despre care se ştia că are afecţiuni cardiace, a murit când a aflat. Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că fetiţa şi bunica au avut greţuri şi vărsături, dar celelalte persoane care au mâncat aceleaşi produse nu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - ”În cursul zilei de 29.04.2024, s-a înregistrat un eveniment tragic în judeţul Călăraşi, decedând în aceeaşi zi, în cursul dimineţii, o fetiţă de 4 ani şi, în jurul prânzului, bunica acesteia. Evenimentul a fost notificat iniţial ca suspiciune de toxiinfecţie alimentară, fiind posibil incriminat peştele consumat în cursul zilei de duminică”, a transmis MS.

Potrivit sursei citate, la masă au participat 10 persoane, din care 4 copii şi 6 adulţi, produsele consumate au fost numeroase (peşte, ceafă de porc, mici, cârnaţi de porc, coaste de porc, gogoşi).

”Greţuri şi vărsături au avut doar feţiţa de 4 ani şi bunica acesteia. Tabloul clinic al fetiţei poate fi asociat eventual cu o intoxicaţie alimentară, iar în cazul bunicii (cu afecţiuni preexistente: infarct miocardic, fibrilaţie atrială), stopul cardio-respirator a survenit în momentul transmiterii veştii că fetiţa a decedat şi nu a putut fi resuscitată. Serviciul de Medicină Legală va efectua necropsia ambelor persoane şi vor fi prelevate probe, inclusiv toxicologice, în vederea stabilirii cauzei / cauzelor de deces”, au precizat reprezentanţii ministerului.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 10:20, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi cu privire la faptul că o minoră şi bunica sa, de 59 de ani, au fost preluate de la domiciliu cu o ambulanţă şi transportate la două unităţi spitaliceşti diferite, unde, ulterior, au decedat. Având în vedere gravitatea faptelor sesizate, a fost constituită o echipă operativă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, fiind întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări, cu privire la împrejurările în care a survenit decesul. De asemenea, la cercetarea la faţa locului au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Călăraşi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi. În prezent, sunt efectuate cercetări cu privire la stabilirea situaţiei de fapt”, transmit, marţi, oficiali ai Poliţiei judeţene Călăraşi.
 
Fetiţa a fost preluată de la domiciliul familiei, din comuna Spanţov, luni dimineaţă. Când echipajul medical a ajuns la ea, copila de patru ani se afla în stop cardio-respirator, ea neputând fi resuscitată. A fost dusă la Spitalul Judeţean din Călăraşi, unde a fost declarat decesul.
 
Bunica ei, cunoscută cu afecţiuni cardiace, a fost dusă la Spitalul din Olteniţa. Acolo a aflat de moartea nepoatei sale şi a făcut, cel mai probabil, infarct. Femeia suferise anterior un infarct, era în tratament pentru fibrilaţie şi avea montat un stent. Medicii nu au mai putut-o salva. 
 
”Când a fost cazul anunţat, a fost anunţat ca suspiciune de toxiinfecţie alimentară, dar după ce au fost culese informaţii despre tabloul clinic al fetiţei, tabloul clinic al bunicii, informaţii de la celelalte persoane care au consumat produse împreună cu bunica şi fetiţa, cel mai probabil nu toxiinfecţia alimentară a fost cauza decesului celor două persoane. Este greu de spus la fetiţă despre ce este vorba, s-ar putea să fie o intoxicaţie cu o substanţă necunoscută, iar în cazul bunicii, cel mai probabil stopul cardio-respirator s-a instalat la aflarea veştii că fetiţa a decedat”, a declarat medicul epidemiolog Camelia Truică, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Călăraşi.
 
Cele două au mâncat împreună cu alţi membri ai familiei, fiind vorba în total despre zece persoane, iar ceilalţi nu au acuzat stări de rău. 
 
DSP a prelevat probe de apă, probe biologice, pentru a stabili dacă a existat ceva în mâncare sau apă care să fi provocat starea de rău a copilei. 
 
Ancheta va stabili, în cazul fiecăreia dintre cele două, cauzele decesului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.