Preşedintele american Joe Biden a comutat pedeapsa a 37 de condamnaţi la moarte de către justiţia federală, luni, cu mai puţin de o lună înainte de întoarcerea lui Joe Biden la Casa Albă, în urma unor interpelări ale unor organizaţii de drepturilor omului, relatează AFP.
La începutul lui decembrie, peste 130 de organizaţii, inclusiv puternica organizaţie de apărarea drepturilor civice ACLU, dar şi Amnesty International US i-au amintit lui Joe Biden angajamentul din campania sa din 2020 împotriva pedepsei cu moartea şi au salutat moratoriul impus execuţiilor la nivelul justiţiei federale, decretat în mai 2021 de Guvernul acestuia.
Organizaţiile au anunţat că se tem de un ”val de execuţii” după preluarea funcţiei de către Donald Trump.
”Comut pedepsele a 37 dintre cei 40 de indivizi rămaşi pe culoarul morţii al justiţiei federale la pedepse cu închisoarea pe viaţă şi fără posibilitatea eliberării condiţionate”, anunţă într-un comunicat Joe Biden.
Preşedintele american a anunţat că aceste comutări de luni sunt ”conforme cu moratoriul pe care Guvernul (său) l-a impus execuţiilor federale în alte cazuri decât terorism şi crime în masă motivate de ură”.
Nouă dintre bărbaţii care scapă de pedeapsa cu moartea prin măsura preşedintelui democrat au fost condamnaţi cu privire la uciderea altpr deţinuţi.
Alţi patru au fost condamnaţi cu privire la crime comise la jefuri armate ale unor bănci, iar unul cu privire la uciderea unui supraveghetror penitenciar.
”Să nu vă înşelaţi. Îi condamn pe aceşti criminali, plâng victimele faptelor lor josnice şi mă doare pentru familiile care suferă pierderi de neimaginat şi ireparabile”, scrie Joe Biden.
”Însă, ghidat de conştiinţa şi experienţa mea (...), sunt convins că trebuie să încetăm să mai folosim pedeapsa cu moartea la nivel federal”, adaugă el.
Între cei trei condamnaţi care nu beneficiază de această măsură prezidenţială se află Djokhar Tsarnaev, unul dintre cei doi fraţi care au pus bombe la atentatul de la Maratonul din Boston, la 15 aprilie 2013, şi Dylann Roof, un adept al supremaţiei albilor care aucis nouă afroamericani într-o biserică, la Charleston, în 2015.
Robert Bowers, autorul unui atac armat într-o sinagogă, la Pittsburgh, în 2018, care a ucis 11 evrei, rămâne, de asemenea, pe culoarul morţii.
Execuţiile federale sunt rare, iar imensa majoritate sunt efectuate de către state.
Aproximativ 2.300 de de deţinuţi se află pe culoarul morţii în Statele Unite, iar până la comutarea anunţată luni doar 40 se aflau pe culoarul morţii în urma unei condamnări a justiţiei federale.
Ultimele execuţii federale au avut loc la sfârşitul preşedinţiei lui Donald Trump.
După 17 ani de întrerupere, 13 condamnaţi au fost executaţi în perioada 14 iulie 2020-16 ianuarie 2021 - cel mai mare număr de execuţii în mandatul unui preşente american în aproape 120 de ani.
Ultima execuţie a avut loc cu doar patru zile înainte de învestirea succesorului său democrat Joe Biden.
Donald Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri voinţa de a extinde recurgerea la pedeapsa capitală - pentru a o aplica imigranţilor care au ucis cetăţeni americani, traficanţilor de droguri şi traficanţilor de persoane.
Pedeapsa capitală a fost abolită în 23 dintre cele 50 de state americane.
Moratorii sunt în vigoare în alte şase state - Arizona, California, Ohio, Oregon, Pennsylvania şi Tennessee.
În total, cinci execuţii au avut loc în 2024 în Statele Unite, toate la nivelul justiţiei statelor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.