Universitatea Bucureşti a reacţionat la decizia Parlamentului de a interzice referirile la identitatea de gen, precizând că hotărârea respectivă contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituţia României şi de convenţiile internaţionale la care România este parte: libertatea de gândire şi de conştiinţă, libertatea opiniilor şi autonomia universitară. Universitatea Bucureşti a precizat că textul de lege nu are fundamentare ştiinţifică şi “reprezintă un exemplu flagrant de interferenţă în educaţia şi în exprimarea libere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Universitatea Bucureşti a transmis, miercuri, un comunicat de presă prin care anunţă că dezavuează orice iniţiativă de subminare a autonomiei universitare şi solicită tuturor actorilor responsabili din viaţa socială şi politică a ţării să apere acest drept câştigat acum mai bine de 30 de ani în România.

“Considerăm că autonomia universitară reprezintă unul dintre bunurile culturale ale democraţiei, un garant al libertăţii de gândire, de cunoaştere şi de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie să se bucure toţi membrii comunităţii universitare şi, în mod implicit, societatea. Ca spaţiu de educaţie, formare şi cercetare, universitatea are misiunea nobilă de a căuta adevărul prin confruntare de idei, prin cercetare ştiinţifică riguroasă. Adevărul este rezultatul cercetărilor ştiinţifice desfăşurate în deplina libertate a exprimării, nu al ideologiilor sau poziţiilor extreme, oricare ar fi acestea. Adevărul se formulează din consensul ştiinţific al specialiştilor şi nu poate fi  statuat printr-un text de lege”, se arată în comunicatul Universităţii Bucureşti.

Sursa citată precizează că amendamentul de modificare a Legii Educaţiei contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituţie şi de convenţii internaţionale.

“Amendamentul de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, aprobat ieri în Parlamentul României, contravine unor drepturi fundamentale garantate de  Constituţia României şi de convenţiile internaţionale la care România este parte: libertatea de gândire şi de conştiinţă, libertatea opiniilor şi autonomia universitară. Textul de lege nu are fundamentare ştiinţifică şi reprezintă un exemplu flagrant de interferenţă în educaţia şi în exprimarea libere”, mai menţionează comunicatul. 

Universitatea Bucureşti consideră că promovarea adevărului ştiinţific, a libertăţii şi a dreptăţii sociale se află la fundaţia unei societăţi libere.

“Noi, Universitatea din Bucureşti, suntem o universitate comprehensivă, cu o comunitate bogată prin diversitatea membrilor săi. Principiile autonomiei universitare şi al libertăţii academice, al respectării libertăţii de gândire şi de conştiinţă, independenţei faţă de ideologii, religii şi doctrine politice, asumate prin Carta Universităţii, fundamentează cultura instituţiei noastre şi nu vom abdica de la ele. Avem, totodată, misiunea de a le promova şi în afara zidurilor universităţii. Credem că tărie că respectarea şi cultivarea acestor libertăţi fundamentale, promovarea adevărului ştiinţific, a libertăţii şi a dreptăţii sociale se află, în mod negreşit, la fundaţia unei societăţi libere”, se arată în finalul comunicatului Universităţii Bucureşti.

Senatul a adoptat un proiect prin care referirile la identitatea de gen vor fi interzise în unităţile de învăţământ din ţara noastră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.