Ministrul Turismului, Bogdan Trif, spune că solicitarea proprietarilor de hoteluri şi restaurante de pe litoral de strângere a câinilor vagabonzi din staţiuni este îndreptăţită şi cere ca autorităţile care au atribuţii în acest sens să îşi facă treaba.
Ministrul Turismului a făcut, vineri, un control pe litoral, împreună cu ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.
Bogdan Trif a fost întrebat de jurnalişti la Eforie Nord, dacă este îndreptăţită solicitarea Federaţiei Patronatelor din Turismului Românesc ca autorităţile să strângă câinii vagabonzi din staţiunile de pe litoral.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Este îndreptăţită solicitarea lor şi toate autorităţile care au atribuţii în sensul de a limita apariţia câinilor, eventual chiar elimina apariţia câinilor în spaţiile publice, a câinilor vagabonzi, trebuie să îşi facă treaba obligatoriu. Nu poţi să ai o staţiune civilizată dacă sunt haite de câini lângă tomberoane sau chiar printre turişti”, a spus ministrul Turismului.
El spune a făcut tot ce ţinea de minister ca lucrurile să meargă bine pe litoral, a redus fiscalitatea, dar crede că aceste măsuri fiscale trebuie să se regăsească în confortul turiştilor.
“Este normal să invoci aceste lucruri şi este normal că autorităţile publice locale să îşi facă treaba. Ne dorim o staţiune aici pe malul mării exact ca şi dincolo unde sunt resorturi care pot fi dat exemplu. Trebuie să recuperăm timpul pierdut şi să facem investiţii. Tot ce a ţinut de Ministerul Turismului, am făcut şi mă refer aici pe măsuri fiscale, aveam cea mai mică fiscalitate. Acum aceşti bani trebuie să se regăsească şi în confortul turiştilor pentru că într-adevăr am relaxat aceste măsuri fiscale, dar aşteptăm ca şi condiţiile să se îmbunătăţească astfel încât turiştii să fie mulţumiţi”, a mai afirmat ministrul Turismului.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a transmis vineri, printr-un comunicat de presă că pe litoralul românesc umblă liberi peste 5.000 de câini vagabonzi, care periclitează siguranţa turiştilor şi pe care, dacă primăriile nu îi strâng până luni, 24 iunie, şi nu îi mută în adăposturi special amenajate, hotelurile vor înceta să mai plătească taxe către autorităţile locale.
"Dacă până luni mai există în vreo staţiune de pe litoral un singur câine vagabond şi dacă primăriile nu intervin de urgenţă ca să-i ia din locurile în care se relaxează turiştii, noi, operatorii de hoteluri şi restaurante suntem hotărâţi să nu mai plătim taxele locale. Au apus vremurile în care tăceam şi în care autorităţile locale făceau ce voiau ele", a spus Mohammad Murad.
El a afirmat că hotelierii de pe litoral plătesc, anual, la stat, pe unitate zeci de mii de euro sau chiar mai mult, şi nu primesc în schimb nimic, nici măcar condiţiile minime de siguranţă şi curăţenie de care beneficiază concurenţii din străinătate.
Din estimările patronatelor din turism, în acest început de sezon umblă liberi pe litoral mai mult de 5.000 de câini vagabonzi, iar numărul lor creşte de la an la an. Practic, nu există nicio staţiune de pe litoralul românesc care să nu aibă cel puţin câteva sute de câini vagabonzi, care pun în pericol siguranţa turiştilor.
"O singură întâmplare nefericită cauzată de un astfel de câine poate strica imaginea întregului litoral unde, în fiecare an, se investesc zeci de milioane de euro în noi unităţi de cazare şi în renovarea celor vechi. Ca să strângă aceşti câini, firmele private ne cer în jur de 100 de euro de animal, dar nu e treaba noastră să ne ocupăm cu aşa ceva, ci obligaţia autorităţilor locale cărora le plătim în fiecare an taxe", a adăugat preşedintele FPTR.
Patronatele cer public Ministerului de Finanţe să aprobe această grevă fiscală şi ameninţă cu măsuri similare în curând dacă autorităţile locale nu vor rezolva şi alte probleme elementare, de bun simţ, precum iluminatul public şi curăţenia.
"Primăriile vor trebui să se obişnuiască de acum încolo cu ideea că nu le vom mai plăti atât de uşor taxele dacă nu îşi fac treaba. A început sezonul grevelor pe litoral şi nu va mai fi suficient, ca până acum, ca autorităţile locale să stea cu mâna întinsă şi să le pice banii fără să facă nimic. E timpul să treacă la treabă, pentru că noi, hotelierii, riscăm, investim şi punem suflet, în timp ce primăriile au rămas cu aceleaşi vechi mentalităţi şi cu aceeaşi lipsă de chef de muncă", a mai spus Mohammad Murad.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.