Fondatoarea Asociaţiei Blondie, Adelina Toncean, care se implică în salvarea copiilor cu probleme grave de sănătate pe care îi duce în străinătate pentru a fi trataţi, a afirmat că prin acţiunile sale nu înseamnă că ia locul spitalelor din România, ci transportă numai cazurile foarte grave pentru care nu există rezolvare în ţara noastră.
Adelina Toncean a fost întrebată, luni, la Prima News, despre acţiunile pe care le face şi ce ar trebui să ştie oamenii care vor ajunge în astfel de situaţii .
“Noi spunem că e foarte bine să ajungă la noi, să fie la noi greul ăla şi nu la ei, pentru că după atâtea şi atâtea zboruri deja ştim şi unde se tratează pe planeta asta. Deci pe asta o cunoaştem. Deja medicii ne cunosc din fiecare spital sunt, deja ştiu ce facem noi, ştim şi noi ce fac ei. Uneori, când avem o boală despre care încă nu ştiu către ce spital să mergem căutăm studii despre afecţiunea respectivă şi contactăm exact autorii studiilor. Ne răspund foarte repede medicii din afară, uneori în cinci minute. (…) Vorbim de transplant renal la copil de două luni, vorbim despre boli rare, care uneori sunt doar câţiva copii în toată lumea care suferă de asta şi nicăieri nu este uşor, nicăieri lucrurile astea nu se fac uşor”, a afirmat Adelina Toncean.
El a precizat că prin acţiunile pe care le face nu doreşte să ia locul spitalelor din România, fiind duse în străinătate cele mai grave cazuri, pentru care nu există rezolvare în ţară.
“Vreau să fie foarte clar, ce facem noi nu înseamnă că luăm locul spitalelor din România. Noi ducem acele cazuri foarte grave, cele mai grave cazuri din ţară, pentru care nu există rezolvare aici. Există rezolvare pentru cele care nu sunt atât de grave şi România a făcut nişte paşi foarte importanţi pe toate domeniile, dar nu poţi să spui vreodată viaţa asta nu este suficient de importantă încât să caut o soluţie sau nu a fost încă timpul potrivit. Când vor fi spitalele din România pregătite pentru asta, va exista o soluţie. Copiii care ajung la noi nu au niciodată timp. (…) Mi s-a întâmplat nu o dată să anulăm zborul deoarece copiii care trebuiau să zboare, nu au supravieţuit. De fiecare dată când începem, cam asta este prima întrebare, cât timp avem, în cât timp trebuie să ajungă? Şi de fiecare dată răspunsul este ”Cât mai repede”. Când ai atâtea variabile pe care trebuie să le ai în vedere ca să fii sigur că avionul va zbura cu toţi cei care este nevoie să zboare la bord. Orice poate să schimbe tot”, a explicat fondatoarea Asociaţiei Blondie.
Ea a mai anunţat că pentrul ultimul zbor de acest fel a plătit peste 40.000 de euro.
“Săptămâna trecută am plătit peste 40.000 de euro şi cu o săptămână înainte 90.000 de euro. În permanenţă, când începem să pregătim un zbor, de cele mai multe ori nu avem niciun ban”, a afirmat Toncean.
Ea mai fost întrebată cât durează pregătirea unui astfel de zbor.
“O zi sau chiar uneori chiar mai puţin. Nu este uşor sau nu este banal. Cred că nu am nicio limită în a cere bani. Îmi amintesc că am efectiv cu o jumătate de oră înainte de a trebui să plătim zborul, care deja ameninţa să nu mai existe şi nu aveam banii pe care credeam că îi vom avea şi pur şi simplu mi-am amintit de o mamă care strângea bani pentru fiul ei şi am sunat-o şi i-am spus că în momentul ăsta pot să îţi spun nu, dar noi avem un copil care numai mâine mai poate să zboare. A doua zi, era vineri, categoric nu ar fi trecut weekendul. Şi am făcut aşa. E foarte greu să spun unei mame care ştie cât de greu a strâns banii, să-mi dea mie pentru că pot să mai salveze un copil. Copilul e bine, a zburat a doua zi, s-a şi întors foarte, foarte repede acasă”, a mai declarat Adelina Toncean.
Întrebată dacă statul contribuie cu ceva la aceste zboruri, fondatoarea Asociaţiei Blondie a răspuns:
“Statul contribuie prin faptul că zburăm de cele mai multe ori cu o companie a statului român care ne dă un preţ foarte mic, practic nu câştigă mai nimic la zborurile noastre. Şi care a făcut diferenţa astfel, putem zbura cu avioane atât de mari şi putem să ducem mai mulţi copii, putem să scoatem medicul o singură dată din spital să ne însoţească, putem să aducem copiii pe care trebuie să-i aducem acasă, să-i aducem cu acelaşi zbor, pentru că avioanele se întorc tot în România şi atunci nu plătim un cost în plus”.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.