Serviciul rus de Informaţii Externe (SVR) o acuză pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară în Transnistria, afirmă luni un comunicat furnizat agenţiei oficiale ruse TASS de biroul de presă al SVR, acuzaţiile fiind făcute în contextul situaţiei de criză din regiunea separatistă prorusă, generată de întreruperea iminentă a livrărilor de gaz rusesc. În replică, Preşedinţia de la Chişinău respinge aceste acuzaţii şi transmite că ele sunt „false şi periculoase”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Este complet fals că autorităţile Republicii Moldova ar pregăti acţiuni militare în Transnistria. Astfel de dezinformări sunt grave şi periculoase, fiind concepute să semene panică şi neîncredere”, a declarat Adrian Băluţel, şeful administraţiei prezidenţiale de la Chişinău, citat de NewsMaker. El a reiterat însă că guvernul de la Chişinău pledează pentru retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruseşti, care staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta a subliniat că Republica Moldova rămâne ferm angajată în soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, respingând categoric orice acuzaţii care sugerează altceva.

Autorităţile moldovene consideră aceste acuzaţii drept o tentativă de manipulare, care urmăreşte destabilizarea situaţiei interne şi crearea unui climat de neîncredere.

Totodată, Guvernul de la Chişinău îndeamnă cetăţenii să fie vigilenţi faţă de ştirile false propagate în mediul online şi să se informeze doar din surse oficiale.

CENTRALA DE LA CUCIURGAN

Acuzaţiile Moscovei au fost publicate în presa rusă, care face referire la un comunicat al serviciului de informaţii externe de la Moscova, care ar afirma că Chişinăul şi Kievul pregătesc acţiuni ce ar agrava situaţia din regiunea transnistreană. Potrivit presei ruse, aşa-zisul plan al autorităţilor moldoveneşti ar viza să preia cu forţa centrala electrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană, care se alimentează cu gaz de la Gazprom.

Potrivit TASS, comunicatul SVR notează că preşedinta Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea guvernului moldovean pe tema securităţii energetice. „Întâlnirea s-a încheiat cu Sandu spunând că este necesar să se elaboreze un plan pentru o operaţiune militară de stabilire a controlului asupra Transnistriei şi de eliminare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune”, a informat Serviciul rus de Informaţii Externe. „Nimeni nu poate garanta că preşedintele moldovean nu va încerca cu adevărat să declanşeze un adevărat război în regiune”, a subliniat SVR, citat de TASS. 

SVR este condus de Serghei Narîşkin, un reprezentant al aripii dure de la Kremlin şi un aliat al lui Vladimir Putin.

GAZPROM LASĂ TRANSNISTRIA FĂRĂ GAZ

Contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei expiră la 31 decembrie 2024, iar Kievul a anunţat că refuză prelungirea, din cauza războiului de agresiune al Rusiei pe teritoriul său. Gazele ruseşti primite de Transnistria trec prin gazoductele ucrainene. Din cauza incertitudinii privind livrările de gaz în regiunea transnistreană, începând cu 16 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost introdusă stare de urgenţă în domeniul energetic pentru 60 de zile. La rândul lor, autorităţile de la Tirapol au instituit stare de urgenţă în economie.

În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz rusesc tranzitează zilnic Ucraina, fiind livraţi în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesităţile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului şi este produsă energie electrică pentru malul drept la centrala de la Cuciurgan, la un preţ mai convenabil.

În ceea ce priveşte livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană, autorităţile moldovene au precizat că există un contract clar între Moldovagaz şi Gazprom, care prevede furnizarea gazelor pe malul stâng al Nistrului. „Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-şi respecta obligaţiile contractuale, nu din acţiunile Guvernului Republicii Moldova”, a punctat Băluţel.

Totodată, potrivit oficialului, Guvernul de la Chişinău lucrează la soluţii pentru a sprijini cetăţenii afectaţi de criză, indiferent de regiune. „Toţi oamenii din Republica Moldova sunt cetăţenii noştri şi vor fi sprijiniţi în aceste momente dificile”, a subliniat oficialul.

Săptămâna trecută, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a declarat că autorităţile de la Chişinău examinează posibilitatea ca, în cazul unei crize umanitare în Transnistria, provocată de oprirea livrărilor de gaz rusesc, cetăţenii foarte vulnerabili să fie transferaţi pe malul drept al Prutinului, unde să li de acorde asistenţă.

CITEȘTE ȘI Unii cetăţeni din Transnistria ar putea fi aduşi pe teritoriul controlat de Chişinău, în cazul unei crize umanitare în regiunea separatistă generate de criza energetică

NOUA MAROTĂ A PROPAGANDEI RUSE

Deja de miercurea trecută, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a  MAE rus, Moscova a ameninţat Republica Moldova acuzând-o că se prevalează de riscul crizei gazelor din Transnistria pentru a „prelua prin forţă” regiunea separatistă pro-rusă. Zaharova a avertizat Chişinăul că Rusia va asigura protecţia cetăţenilor săi din Transnistria şi orice acţiune care le ameninţă securitatea va fi considerată un atac asupra Federaţiei Ruse.

CITEȘTE ȘI Rusia ameninţă Republica Moldova: Rusia va asigura protecţia cetăţenilor ei din Transnistria. Orice acţiune care le ameninţă securitatea va fi considerată un atac asupra Federaţiei Ruse în conformitate cu dreptul internaţional

Deşi regiunea prorusă transnistreană - unde Rusia menţine circa 1.500 de trupe încă din anii 90, încălcând dreptul internaţional - riscă să se confrunte cu o criză economică şi umanitară, iar soluţii ar fi, Moscova a refuzat discutarea unor rute alternative pentru gazul rusesc destinat Transnistriei, şantajând Chişinăul şi pretinzând plata unei datorii pe care Republica Moldova nu o recunoaşte.

Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria prin Turcia, Bulgaria şi România, însă Gazprom condiţionează această soluţie de plata unei pretinse datorii a Chişinăului. Este vorba despre o datorie legată de livrări anterioare ale Gazprom către Republica Moldova, care, conform calculelor ruseşti, se ridică la 709 milioane de dolari, în timp ce autorităţile de la Chişinău nu recunosc decât o plată datorată de 8,6 milioane de dolari.

Moldova primeşte aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia. Din 2022, Transnistria şi guvernul central de la Chişinău au convenit ca tot gazul rusesc primit de Moldova să ajungă în Transnistria. Partea dreaptă a Nistrului îşi asigură aprovizionarea cu gaze din alte surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.