Ministrul Mediului, Tánczos Barna, susţine că nu poate nimeni să nege faptul că în România există tăieri ilegale din păduri şi nici nu neagă ipoteza conform căreia oameni din sistemul de exploatare fac parte din reţelele de furt din fondul forestier. El spune că susţine înfiinţarea unui departament specializat în anchetarea infracţiunilor de mediu, despre care afirmă că ar trebui să facă parte din DIICOT, întrucât tăierile ilegale reprezintă criminalitate organizată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Nu poate să nege nimeni faptul că există tăieri ilegale. Nu aş folosi cuvântul de defrişare pentru că defrişare e terminologie consacrată în lege, sunt tăieri ilegale. (...)  Nu poate să nege nimeni faptul că în România se fură şi există tăieri ilegale. Există zeci, sute, poate mii de dosare penale pe aceast temă, unde mai este o problemă: săptămâna trecută am avut o discuţie cu domnul ministru al Justiţiei, vom avea în această săptămână o întâlnire pe această temă şi va discuta inclusiv posibilitatea de a înfiinţa acea secţie specială, sau acel departament specializat pe infracţionalităţile pe mediu, pentru că este nevoie de organe de anchetă specializate pe această problemă. Avem prea multe dosare închise, cu NUP şi clasate. Avem prea multe sesizări care nu se finalizează cu trimitere în judecată. Până nu vom găsi aceste reţele criminale, nu vom găsi această încrengătură dintre, ştiu eu, un pădurar, un primar, un poliţist, un politician, prin care se ascunde furtul, nu vom avea rezultate. Noi degeaba venim din partea ministerului cu legi, cu acte normative, cu contravenţii, cu sancţiuni penale prevăzute în lege, dacă ele nu se finalizează”, a declarat ministrul Mediului, luni seară, într-o emisiune la Antena 3. 
 
El a susţinut că "pot exista cu siguranţă” situaţii în care oameni din sistemul de exploatare a pădurilor să fie implicaţi în furul de arbori din păduri.
 
Tánczos Barna a anunţat, de asemenea, că s-a ajuns la "o înţelegere politică” între cele trei forţe politice aflate la guvernare privind înfiinţarea acestui departament. 
 
"Probabil că Ministerul Justiţiei trebuie să spună exact care este instituţia în cadrul căreia trebuie înfiinţat”, a adăugat ministrul. 
 
El a spus că, în opinia sa, departamentul ar trebui să funcţioneze în cadrul DIICOT, pentru că este vorba, în astfel de cazuri, despre criminalitate organizată.
 
"Orizontul de timp trebuie să fie 2021. În acest an trebuie să venim cu soluţia privind unitatea specializată pe criminalitatea de mediu”, a mai afirmat Tánczos Barna.
 
El a adăugat, referindu-se la tăierile ilegale din păduri, că "mafia cu siguranţă poate fi oprită dacă avem organe abilitate de a face cercetare şi de a pedepsi aceste acţiuni criminale”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.