Cele mai accesate lecţii de matematică disponibile pe platforma educaţională SuperŞcoala sunt sumele Gauss, scrierea în baza 10, factorul comun, metoda comparaţiei, cel mai mare divizor comun şi calculul sumelor de puteri, potrivit dezvoltatorilor platformei. La limba română, elevii caută mai ales lecţiile despre accent, omonime, omofone şi omografe, despre timpul imperfect al modului indicativ, despre modul conjunctiv şi, respectiv, cazul acuzativ, dar întâmpină greutăţi şi în înţelegerea textelor sau argumentarea lor. În anul şcolar 2023-2024, peste 30.000 de elevi (abonaţi) au folosit platforma, accesând în acelaşi interval peste 3,3 milioane de lecţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din datele analizate rezultă că elevii sunt din ce în ce mai atraşi de lecţiile de geometrie care combină învăţarea cu elemente de joc. Gamificarea acestui subiect dificil, prin provocări interactive şi exerciţii vizuale dinamice, a transformat lecţiile despre teoreme, relaţii între unghiuri, arii şi volume într-o experienţă captivantă şi antrenantă. Cele mai accesate lecţii de geometrie din platformă sunt cele legate de asemănarea triunghiurilor, teorema lui Thales, linia mijlocie în triunghi, distanţa de la un punct la un plan şi distanţa dintre două plane paralele.

La limba română, lecţiile cele mai căutate de către elevi sunt accentul, omonimele, omofonele şi omografele, timpul imperfect al modului indicativ, modul conjunctiv, respectiv cazul acuzativ.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

De asemenea, exerciţiile la care cei mai mulţi dintre elevi întâmpină dificultăţi şi au cea mai mare nevoie de ajutor sunt şirurile de integrale din matematica de clasa a XII-a, precum şi radicalii şi numerele iraţionale.

Platforma SuperŞcoala este cel mai mare produs educaţional online din România, cu peste 10.000 de lecţii video, fişe de lucru, teste grilă şi jocuri interactive, disponibile în baza unui abonament lunar pe site-ul superscoala.ro.

Exerciţiile puse la dispoziţia elevilor pentru aprofundarea acestor lecţii cuprind circa 70.000 de itemi.

Antrenaţi să anticipeze pentru a rezolva problemele de matematică

„Chiar dacă ne rotim în jurul unor teoreme fundamentale, cum ar fi de exemplu teorema lui Thales, teorema fundamentală a asemănării sau conceptele legate de linii importante în triunghi, cerinţele problemelor aduc adesea o provocare suplimentară: ele nu sunt o simplă aplicaţie a acestor teoreme, ci necesită o abordare flexibilă şi capacitatea de a intui conexiunile din spatele cifrelor şi figurilor. La geometria în spaţiu, de exemplu, putem avea o problemă standard care cere calcularea distanţei de la un punct la un plan, dar va fi prezentată mereu într-o manieră diferită. Scopul meu este ca elevul să poată intui, chiar din enunţ, ce teoreme sau concepte trebuie să folosească, înainte să se apuce de rezolvare. Ideea este ca el să recunoască rapid legăturile esenţiale: să se gândească de exemplu la centrul de greutate când vede mijloacele laturilor sau la asemănare atunci când are de demonstrat rapoarte. Acest antrenament de anticipare face rezolvarea problemelor mai simplă şi mai eficientă”, spune Liliana Mitre, asistent universitar la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi cofondatoare a proiectului SuperŞcoala.

Iniţiatorii proiectului sunt de părere că elevul devine mai pregătit pentru orice provocare nouă cu cât rezolvă mai multe probleme diverse. Chiar dacă la un examen precum Evaluarea Naţională întâlneşte probleme complet diferite de cele pe care le-a lucrat înainte, va putea recunoaşte elemente familiare şi va aplica aceleaşi principii. Astfel, el va învăţa să rezolve şi probleme care ies din tiparele obişnuite, o abilitate foarte importantă pentru a face faţă examenelor, unde creativitatea şi flexibilitatea sunt la fel de necesare ca şi cunoştinţele teoretice.

Accentul şi cazul acuzativ – cele mai accesate la Limba şi literatura română

„Dezvoltarea gândirii critice este esenţială în abordarea subiectelor de limba şi literatura română. Urmărim ca elevii să înveţe să sintetizeze informaţii complexe, să parafrazeze, să se exprime clar şi original, să formuleze argumente convingătoare, competenţe vitale atât pentru succesul academic, cât şi pentru viaţa de zi cu zi. Îi ghidăm să creeze structuri lingvistice clare şi coerente, să evite clişeele şi stereotipurile verbale, dezacordurile gramaticale şi structurile pleonastice”, spune Beatrice Simion, profesoară de limba şi literatura română pe platforma SuperŞcoala.

Astfel, nu este o surpriză că lecţiile de limba română cele mai accesate de către elevi, precum accentul sau cazul acuzativ, sunt cele care abordează concepte non-intuitive şi reguli complexe, cu multiple excepţii.

„În limba română, accentul este mobil şi nu se supune unor reguli clare, ridicând probleme inclusiv pentru unii vorbitori adulţi”, explică Beatrice Simion. „De asemenea, întreaga categorie gramaticală a cazului ridică numeroase probleme pentru elevi, care trebuie să înţeleagă ce fel de relaţii sintactice – uneori foarte dificil de identificat în mod intuitiv – descriu cele cinci cazuri. Acuzativul pune mai ales probleme deoarece este un caz nemarcat prin desinenţe proprii, ca genitivul şi dativul. Este foarte important ca elevii să se obişnuiască să lucreze cu astfel de noţiuni abstracte, nu numai pentru a înţelege modul în care se formează în general propoziţiile, ci şi pentru a-şi forma capacitatea de a formula clar un enunţ".

De cât timp este nevoie pentru a învăţa cu ajutorul SuperŞcoala?

Un elev petrece în medie 3 ore şi 40 de minute pe platforma SuperŞcoala, iar elevii cei mai activi o folosesc timp de peste 35 de ore pe lună.

„Feedbackul pe care îl avem de la elevi şi mai ales de la părinţi ne-a arătat că platforma este utilizată în mod complementar lecţiilor de la clasă şi chiar meditaţiilor, ca instrument de facilitare a înţelegerii unor noţiuni dificile şi de exersare a unor metode de rezolvare a problemelor”, spune Mihaela Golubenco, cofondatoare SuperŞcoala.

Pentru foarte mulţi părinţi, platforma reprezintă o soluţie pentru situaţiile în care simt nevoia să le ofere ei înşişi ajutor la teme copiilor. Studiile privitoare la procesul de învăţare arată că diversitatea resurselor şi metodelor educative contribuie la calitatea rezultatelor obţinute. Prin urmare, platforma integrează tehnologia în procesul de educaţie şi îi ajută pe părinţi să exploreze diferite modalităţi prin care copilul poate învăţa.

Durata de utilizare a resurselor disponibile pe această platformă variază însă considerabil de la un copil la altul, în funcţie de nivelul de pregătire, de ritmul de învăţare şi de obiectivul vizat. Totuşi, recomandarea este ca elevul să intre pe SuperŞcoala în mod constant, ideal zilnic, pentru a viziona lecţii sau a rezolva exerciţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.