Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Braşov, a cărui construcţie ar fi trebuit finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este motiv de dispută între primarul municipiului, Allen Coliban (USR) şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD). După ce, zilele trecute, Alexandru Rafila a afirmat că semnarea contractului pentru acest spital nu este posibilă „pentru că cei de la USR au făcut o sesizare la Parchetul European”, USR Braşov şi primarul Allen Coliban reacţionează, spunând că sesizarea a fost depusă după ce proiectul a fost scos de pe lista de proiecte finanţabile prin PNRR, ministerul propunând, în schimb, ridicarea spitalul cu bani proveniţi dintr-un împrumut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Un proiect frumos, doar pe hârtie
 
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Proiectul Spital Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie care ar fi trebuit construit la Braşov a fost unul dintre proiectele cu punctaj mare de pe lista celor finanţabile prin PNRR. 
În cifre, unitatea sanitară are 279 de paturi, dintre care 242 în regim de spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă şi 22 pentru structura de spitalizare de zi, împărţite în: două secţii de pneumologie pentru adulţi; o secţie pneumologie pentru copii; o secţie clinică de boli infecţioase pentru adulţi; o secţie de boli infecţioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulţi; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secţie de anestezie şi terapie intensivă.
Proiectul prevede patru corpuri cu regimul maxim de înălţime de S+P+4 etaje, în cazul corpului A,  S+P+2+etaj tehnic pentru corpul B şi S+P+1+etaj tehnic parţial pentru corpurile C şi D.
Corpurile A şi B cuprind, la nivelul parterului, zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic şi tratament, birouri administrative. Corpurile C şi D adăpostesc compartimentul ATI şi blocul operator la etajul 1, o terasă verde flancată de corpurile de spitalizare şi un etaj tehnic parţial. La nivelul parterului se regăsesc zonele ambulatorii, publice şi de învăţământ.
 
Toate acestea se întâmplă însă doar pe hârtie. Pentru că, în realitate deşi s-a ajuns până la stadiul în care cinci firme sau asocieri de firme au depus, încă de anul trecut, oferte pentru construirea acestui spital, contractul este departe de a fi semnat. Iar în plină campanie, subiectul a devenit unul de dispută politică în oraşul în care PSD şi PNL au decis să-şi unească forţele pentru a-l învinge pe primarul USR Allen Coliban candidat pentru al doilea mandat.
 
Ministrul Sănătăţii acuză USR: „Cred că şi Braşovul merită un primar care să aibă vocaţia construcţiei, nu vocaţia blocării”
 
„Cei de la USR au făcut o reclamaţie la Parchetul European care împiedică semnarea contractului. E o chestiune pe care au nu o înţeleg, nu ştiu dacă e neapărat o strategie politică să blocheze finanţarea unui spital pentru comunitatea braşoveană şi pentru întreg judeţul, nu numai pentru municipiu, şi ulterior să declare că acest spital nu se construieşte din vina Ministerului Sănătăţii, sau a celor care se află acum la guvernare. Deci întâi reclami, blochezi, după care te victimizezi”, a declarat Alexandru Rafila la finalul săptămânii trecute, în timpul unei vizite în judeţul Braşov. 
Afirmaţiile ministrului au continuat cu critici la adresa primarului municipiului Braşov, Allen Coliban.
E o strategie care cred că nu este serioasă, orice om serios, orice primar serios, e un primar acolo de la USR care e foarte vorbăreţ, spune foarte multe lucruri care sunt mai puţin adevărate, ca să nu spun altfel. Cred că trebuie să avem responsabilitate. (...) Cred că şi Braşovul merită un primar care să aibă vocaţia construcţiei, nu vocaţia blocării”
 
USR dă vina pe ministrul care a scos proiectul de pe lista PNRR fără motiv: „Braşovenii n-au dreptul la un nou spital, consideră Ministrul PSD Rafila”
 
USR Braşov şi primarul Allen Coliban reacţionează, luni, în urma afirmaţiilor lui Alexandru Rafila. 
 
„În urmă cu un an de zile, pe 30 martie 2023, proiectul noului spital a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii pe poziţia 7 din 27 (la egalitate de puncte cu poziţiile 4-6), pentru finanţare. La nici 4 luni distanţă, acelaşi minister, prin vocea unui secretar de stat, anunţa eliminarea unor investiţii de la finanţarea prin PNRR. Pe această listă se regăsea şi noul Spital Clinic de Pneumologie şi Boli Infecţioase Braşov. Nu au existat explicaţii credibile, doar nişte motive fără legătură cu realitatea. La acel moment, municipalitatea braşoveană chiar demarase procedurile de licitaţie pentru proiect tehnic şi execuţie. Acesta este momentul în care Alexandru Rafila s-a ales cu o plângere la Parchetul European”; explică, luni, USR Braşov. 
 
Membrii acestei formaţiuni acuză că, „pentru a-şi acoperi propria incapacitate, guvernul PSD-PNL, prin vocea aceluiaşi Rafila, anunţă că toate spitalele vor fi totuşi construite, inclusiv cele eliminate de la finanţare. Soluţia salvatoare era un împrumut Banca Europeană de Investiţii (BEI), adică împrumuturi cu dobânzi în loc de bani gratis, europeni”.
Până la finalul lui 2023 ar fi urmat să fie semnate toate contractele cu BEI pentru construirea inclusiv a noului spital din Braşov, precizează USR.
„În octombrie 2023, Comisia Europeană constată lipsa vreunei justificări sau criteriu de selecţie pentru liste celor 6 spitale propuse spre eliminare de la finanţarea PNRR. Dovada este modul în care este retransmisă în octombrie 2023 Componenta 12 Sănătate în care nu mai apare nici o listă de spitale de eliminat, Comisia Europeană cerându-i practic Guvernului şi lui Rafila să demareze investiţiile, astfel încât în final, în 2026, cel puţin 19 spitale să fie finalizate. Acest lucru este evident de altfel şi în varianta aprobată a PNRR modificat (noiembrie 2023), mai arară un comunicat al formaţiunii.
 
“Rafila este din nou surd la nevoile braşovenilor în privinţa construirii de noi spitale. La mai bine de 6 luni de când Comisia Europeană i-a cerut să repună spitalul nostru, al braşovenilor pe lista celor de finanţat, la mai bine de 8 luni de când zicea că îl finanţează din împrumuturi, realitatea arată că nu îi pasă. Mai mult, acum, pe final de campanie electorală, minte cu o seninătate debordantă, încercând să dea vina pe orice altceva decât pe propria-i incapacitate şi pe dezinteresul pe care îl demonstrează în fiecare apariţie publică. Până la urmă, este membru PSD, partidul care a are o experienţă de ani de zile în promisiuni deşarte privind sistemul de sănătate din România”, a declarat Allen Coliban.
 
Spitalul de pneumoftiziologie şi infecţioase ar urma să fie ridicat în zona Bartolomeu, în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului Braşov, şi conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local în 2022, spitalul se va construi pe un teren cu o suprafaţă totală de 76.781 mp şi va avea o suprafaţă totală desfăşurată de 40.695,5 metri pătraţi. Valoarea estimată a acestei achiziţii este de aproximativ 400 milioane de lei (389.131.226,67 lei), la care se adaugă TVA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.