Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi a primit, duminică după amiază, butelii cu oxigen, astfel încât nu vor exista sincope în tratarea pacienţilor. Unitatea sanitară va primi de asemenea, cu titlu de împrumut, 50 de butelii de oxigen de la Spitalul Judeţean Suceava. Autorităţile reafirmă că oxigenul denumit „tehnic”, cu o concentraţie de 93%, a fost aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pentru a fi utilizat pentru pacienţi. Managerul spitalului, Florin Roşu, a declarat la România Tv că există riscul ca oxigenul tehnic să conţină reziduuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - „În condiţiile în care, într-adevăr, există o lipsă de oxigen, sigur, pacienţii trebuie să primească oxigenoterapie. Obligativitatea noastră este să îngrijim pacienţii la un nivel demn de un centru universitar, la un nivel demn de  ţară europeană. Ne dorim oxigen la 99,5%, ne dorim medicamente, materiale sanitare şi posibilitatea să ne ocupăm de pacienţii noştri”, a afirmat Florin Roşu la România Tv.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Întrebat care este diferenţa, pentru pacienţi, între oxigenul cu concentraţie 93% şi cel de 99 de procente concentraţie, medicul a răspuns că există riscul ca oxigenul tehnic să conţină reziduuri. 
„Sigur, există posibilitatea ca un oxigen cu o concentraţie mai mică să conţină reziduuri, ştiu eu, urme de ulei, şi, în consecinţă, dacă firma care îl produce şi îl îmbuteliază, să spun aşa, îl recomandă ca fiind sigur din punct de vedere medical, iar noi suntem obligaţi, ţinând cont de starea pacientului, să îl folosim, mai mult ca sigur că îl vom folosi pentru că pacientul este pe primul plan”, a răspuns medicul Florin Roşu.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ- Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi a anunţat, duminică după amiază, că unitatea medicală, în subordinea căreia se află şi spitalul modular de la Leţcani, a primit un transport de butelii de oxigen „atât de necesar pacaienţilor”. 
Pe de altă parte, spitalul ieşean va primi cu împrumut oxigen de la un spital din Suceava.
„Pentru luni, întâi noiembrie  avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecţioase Iaşi, 50 de butelii de oxigen. Mulţumim conducerii Spitalului Judeţean Suceava şi Domnilor Prefecţi ai celor două judeţe, Iaşi şi Suceava, pentru implicarea, în rezolvarea acestei crize. O soluţie complementară o reprezintă utilizarea staţiei de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iaşi, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic”, transmite, duminică după amiază, prin intermediul unui comunicat de presă, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.
 
Potrivit aceleiaşi surse, spitalele din judeţ se confruntă cu o criză de oxigen încă de săptămâna trecută, când au apărut „disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii aprovizionării cu oxigen la nivelul cerinţelor”.
„Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a acordat prioritate găsirii unor soluţii pentru această criză extrem de gravă.  Pentru a diminua riscul apariţiei  unei situaţii în care pacienţilor să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentraţie de 93% poate fi utilizat în spitale. Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Prin urmare, în contextul pandemic actual şi în condiţiile apariţiei unor situaţii urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentraţie de 93% reprezintă o soluţie viabilă”, precizează DSP Iaşi. 
Conform oficialilor instituţiei, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi folosesc aceeaşi sursă de oxigen. 
„Având în vedere că în momentul de faţă se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluţia propusă de CNCCI, reprezintă singura alternativă pentru situaţiile în care toate rezervele vor fi epuizate”, mai transmite DSP.
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, de care aparţine şi unitatea modulară de la Leţcani, a anunţat suminică, la prânz că mai are oxigen medicinal pentru câteva ore după care, în după amiaza zilei de duminică, medicii vor nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen medical. O circulară emisă de autorităţi în urmă cu câteva zile permite folosirea oxigenului medical la pacienţi, pentru depăşirea crizei pe care o traversează sistemul sanitar. Medicul ATI Florin Roşu, manager al spitalului din Iaşi este reticent faţă de această soluţie, afirmând că la Universitatea de Medicină şi Farmacie, a fost instruit să folosească pentru pacienţi oxigen medicinal. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că oxigenul medical, cu o concentraţie mai mică decât cel medicinal, s-a folosit şi până acum, iar circulara care recomandă folosirea acestuia a fost dată pe fondul unei crize privind livrările de oxigen de către firmele din România. Arafat anunţă că autorităţile fac demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.