Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, referitor la cazul falsului chirurg, că aşa ceva nu s-ar putea întâmpla în sistemul public de sănătate, principalii vinovaţi fiind angajatorii din sistemul privat care au obligaţia de a verifica toate documentele medicilor. Matteo Politi avea un cod de parafă, despre care nu se ştie încă exact cum a fost obţinut, dar îi lipseau dreptul de liberă practică, emis de Colegiul Medicilor, şi recunoaşterea studiilor, document emis de către Ministerul Sănătăţii.
Sorina Pintea a declarat, miercuri, că vrea să se asigure că nu vor mai apărea cazuri de medici cu dosare incomplete, fiind deja demarat un control în acest sens.
”Clinicile private nu sunt conştiente de ceea ce trebuie să facă, adică să presteze servicii de calitate şi în siguranţă pacienţilor. Vă asigur că în sistemul public aşa ceva nu se poate întâmpla”, a spus Sorina Pintea, comentând cazul falsului chirurg.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aceasta a precizat că Matteo Politi a primit o parafă fără nişte documente legale pe care nu putea să o utilizeze fără celelalte documente.
Întrebată cine este răspunzător de situaţia creată, Pintea a spus: ”Angajatorul în primul rând, pentru că are obligaţia să verifice toate documentele, ori el avea unul singur”.
”Mă bucur că ies la iveală anumite aspecte pe care le-am sesizat mai demult, dar, pentru că nu prezentau importanţă, nu au fost luate în considerare. Acum se vede că instituţiile private pot să facă mai mult decât o instituţie publică, din păcate nu în folosul pacienţilor”, a mai spus Pintea.
Întrebată dacă Colegiul Medicilor sau Ministerul Sănătăţii au vreo culpă în acest caz, Pintea a negat.
”Colegiul Medicilor nu a eliberat avizul de liberă practică, deci, nu. Ministerul Sănătăţii nu a dat recunoaşterea oficială a diplomelor, deci nu. Există un cod de parafă dat de un funcţionar, în baza unor documente ilegale sau în lipsa unor documente, dar care nu putea fi utilizat fără celelalte două – dreptul de liberă practică, plus recunoaşterea oficială. Am informaţii că avea şi o poliţă de malpraxis, din februarie 2018, care teoretic se eliberează, din nou, pe baza celor trei documente”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
Falsul chirurg Matteo Politi, care potrivit Libertatea a operat în mai multe clinici private din România a fost prins la Vama Curtici. El va fi audiat de poliţiştii din Capitală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.