Ministrul Marcel Boloş şi preşedintele Consiliului judeţean Ilfov, Hubert Thuma, au semnat, joi, la sediul CJ Ilfov, contractul de finanţare aferent proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Ilfov”, care va fi implementat pe raza celor 34 de unităţi administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Ilfov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Valoarea totală a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 este de peste 38 milioane euro (190,27 milioane lei) şi va include 5 oraşe şi 29 de comune din judeţ”, a transmis, joi seară, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, într-un comunicat de presă.

Ministrul Marcel Boloş a precizat că noul contract vizează 34 de unităţi administrativ – teritoriale şi îşi propune să îmbunătăţească sistemul de gestionare a deşeurilor în conformitate cu angajamentele asumate în ceea ce priveşte protecţia mediului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”După cum ştiţi, gestionarea eficientă a deşeurilor pentru accelerarea tranziţiei spre economia circulară, alături de sectorul de apă şi apă uzată, constituie prioritatea nr. 1 a Programului Dezvoltare Durabilă, care va prelua proiectele în pregătire ale POIM. Vom lansa, în foarte scurt timp, primele apeluri de proiecte în sectorul de gestionare a deşeurilor şi invit autorităţile locale din toată ţara să folosească această oportunitate”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Potrivit MIPE, la nivelul ariei proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Ilfov”, cantitatea de deşeuri generată în anul 2021 a fost de 131.700 tone, iar operatorii autorizaţi au colectat circa 4.000 tone de ambalaje.  

”Principalele deficienţe identificate în sistemul de colectare a deşeurilor municipale ţin de infrastructura de colectare insuficientă, uzată sau incorect utilizată de către generatori, cantităţile de deşeuri colectate separat de la populaţie fiind reduse şi cu un grad uneori ridicat de impurificare”, a precizat MIPE.

Potrivit oficialilor ministerului, de asemenea, rata de colectare a deşeurilor reciclabile menajere şi similare şi a biodeşeurilor este redusă, ”cauzată în cea mai mare parte de lipsa infrastructurii, iar la aceasta se adaugă problema abandonării şi gestionării necorespunzătoare a deşeurilor provenite din construcţii şi desfiinţări”.

”Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Ilfov” urmăreşte promovarea investiţiilor în sectorul de deşeuri în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu. Implementarea proiectului va conduce la creşterea gradului de reciclare a deşeurilor colectate separat, respectiv la scăderea cantităţii de deşeuri biodegradabile depozitate, contribuind astfel la atingerea indicatorilor de rezultat ai POIM”, a mai transmis MIPE.

Prin acest proiect se vor achizitiona: echipamente pentru colectarea deşeurilor reciclabile menajere, pentru colectarea deşeurilor reziduale şi pentru colectarea fluxurilor speciale de deşeuri voluminoase şi menajere periculoase, unităţi de compostare individuală şi autospeciale pentru colectarea deşeurilor menajere reciclabile.

Obiectivele specifice al proiectului sunt:

  • Atingerea ratei de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minim 50% din cantitatea de deşeuri din hârtie, metal, plastic, sticlă din deşeurile menajere şi deşeurile similare, inclusiv din servicii publice, colectate din aria proiectului, începând cu anul 2024;
  • Implementarea compostării individuale a biodeşeurilor (inclusiv a deşeurilor verzi, fără masă lemnoasă) la nivelul gospodăriilor individuale din mediul urban şi rural (zona de case), prin achiziţia de unităţi de compostare individuală – este estimată o ţintă de 100% începând cu anul 2024;
  • Implementarea instrumentului economic ”plăteşte pentru cât arunci” atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, pentru ambele tipuri de spaţii locative (case şi blocuri), bazat pe frecvenţa colectării – este estimată o ţintă de 100% începând cu anul 2024;
  • Reducerea cantităţii de biodeşeuri depozitate, ca urmare a introducerii compostării individuale în mediul urban şi rural.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.