Sindicatul Europol afirmă că a trimis o solicitare ministrului de Interne, Lucian Bode, pentru a fi luată în calcul aplicarea în integralitate a legii salarizării sau crearea unui mecanism de plată pentru poliţiştii care sunt trimişi în misiune la graniţe, similar medicilor care au fost angrenaţi în campania de vaccinare.
"Conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina a generat o situaţie de instabilitate şi insecuritate, motiv pentru care milioane de cetăţeni ucrainieni au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara pentru a se refugia în statele vecine. Această situaţie a creat un adevărat exod în judeţele de la frontierele de stat cu Republica Moldova şi Ucraina, unde fluxul de cetăţeni şi autovehicule a înregistrat creşteri alarmante. Din acest motiv, pentru creşterea capacităţii operative, mii de poliţişti de la structuri precum ordine publică, rutiera, criminalistică şi comunicaţii de la unităţile teritoriale din ţară au fost mobilizaţi pentru a executa misiuni la graniţele ţării, pentru a desfăşura activităţi specifice în vederea asigurării unui climat corespunzător realizării tranzitului refugiaţilor în bune condiţii", arată reprezentanţii Sindicatului Europol, într-o postare pe Facebook.
Ei afirmă că, în situaţii de criză sau de urgenţă "primii care sunt solicitaţi să intervină sunt poliţiştii, iar când vine vorba de acordarea drepturilor prevăzute de lege, MAI-ul dă din umeri motivând că nu ar exista fonduri sau că responsabil pentru respectarea legii salarizării ar fi Guvernul, Bode uitând cel mai probabil că face parte din partidul aflat în coaliţia de guvernare".
"Constatăm în aceste zile cum reprezentanţii statului s-au deplasat în punctele de trecere a frontierei pentru a mima preocuparea faţă de situaţia refugiaţilor şi pentru a ne asigura că au identificat soluţii de ajutorare, doar că în realitate, cu mult timp înainte, cetăţenii, reprezentanţii unor ONG-uri cât şi colegi de-ai noştri aflaţi în timpul liber s-au mobilizat şi au ajutat o parte dintre cetăţenii ucrainieni cărora le-au oferit alimente sau locuri de cazare", adaugă sindicaliştii.
Ei mai arată că din statistici reiese că, până în prezent, în REVISAL au fost înregistrate 5.678 de contracte de muncă ale unor cetăţeni ucrainieni, dintre acestea doar 185 fiind intermediate de către AJOFM-uri. De asemenea, ei amintesc că România a cheltuit, potrivit primelor evaluări, 30,5 milioane de euro pentru gestionarea fluxului de refugiaţi, Comisia Europeană urmând să trimită săptămâna viitoare la Bucureşti o echipă pentru a identifica mecanismele de decontare a cheltuielilor pe care statul român le-a angajat.
"Având în vedere fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru gestionarea crizei refugiaţilor, ar putea fi luată în calcul aplicarea în integralitate a legii salarizării sau crearea unui mecanism de plată pentru poliţiştii ce urmează să fie trimişi în misiune la graniţele ţării similar medicilor care au fost angrenaţi în campania de vaccinare, în acest sens organizaţia noastră trimiţând o solicitare ministrului Lucian Bode", consideră Sindicatul Europol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.