Sindicaliştii din penitenciare critică o prevedere dintr-un ordin al ministrului Justiţiei, care spune că angajaţii nu pot fi plătiţi cumulativ pentru orele suplimentari şi pentru munca prestată în zilele de sărbătoare sau în weekend. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a depus o plângere prealabilă împotriva ministrului Tudorel Toader.
„Din păcate, aşa cum era de aşteptat, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei îşi dau mână cu mână ca să fure la orele suplimentare. Motiv pentru care nu aşteptăm şi am depus deja plângerea prealabilă prin care solicităm modificarea OMJ 2721/C/10.07.2018”, spun sindicaliştii din penitenciare.
Concret, FSANP critică o prevedere din acest ordin de ministru care spune că drepturile prevăzute pentru munca prestată în zilele de sărbători legale sau în weekend şi cele prevăzute pentru munca suplimentară nu se cumulează pentru aceeaşi muncă prestată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Criticăm art. 13 alin. 2 pentru că introduce o prevedere ilegală şi care astfel încearcă să legalizeze furtul din orele suplimentare şi din drepturile pentru muncă în zile de sâmbătă şi duminică şi sărbători legale, considerând că cele două drepturi se exclud reciproc, deşi legiuitorul le spune în clar exact inversul. Dar dacă nu se poate prin dialog, mergem în instanţă”, spune FSANP.
De asemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de o altă prevedere care spune că plata lunară a majorării se face astfel încât aceasta să se încadreze în limita de 3 la sută din suma salariilor de funcţie, salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a salariilor de comandă aferentă lunii la care se referă, la nivelul fiecărui ordonator de credite.
„O altă prevedere care va pune probleme este legată de modalitatea de alocare a fondurilor în vederea plăţii (art. 2 alin. 2 – 3), fiind introdusă o procedură care excede de la cea care deja ştim că funcţionează şi de la lege. În loc să se facă solicitări pe baza pontajelor ca şi la alte sporuri, MJ şi ANP au decis să facă întâi alocări, după care să vadă dacă ajung banii, urmând ca ulterior să facă redistribuiri. Ceea ce nu miră, fiind vorba de ANP – MJ, dar e cam de noaptea minţii”, explică sindicaliştii. Concluzia e simplă: nu e nici management, nici dorinţa de a respecta legea. Altfel cum s-ar putea ca la Ministerul Justiţiei nu altul să fie încălcată cu bună ştiinţă legea, adăugându-se interdicţii care nu există şi introducându-se prevederi contrare celor legale”, atrag atenţia sindicaliştii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.