Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege al USR prin care autorităţile ar putea notifica cetăţenii că urmează să le expire cartea de identitate, paşaportul sau carnetul de conducere. Propunerea legislativă urmează să fie votată de către Camera Deputaţilor, for decizional pe proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform iniţiativei, autorităţile competente vor notifica cetăţenii că urmează să le expire actele prin SMS sau e-mail cu 90 sau 180 de zile înainte de termenul de expirare al fiecărui act în parte, arată comunicatul de presă al USR. Iniţiativa legislativă prevede şi că, în cazul în care autorităţile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetăţeanului respectiv, notificarea poate fi realizată şi prin intermediul poştei.

Iniţiatorul Raoul Trifan, membru al comisiei de IT din Senat, consideră că acesta este un pas firesc al procesului de digitalizare al administraţiei, care ajută atât cetăţenii să aibă acte în regulă cât şi statul care, astfel, va putea să-şi actualizeze bazele de date şi să aibă la zi evidenţa populaţiei.

„Statul trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă să uşureze pe cât posibil interacţiunile birocratice dintre instituţii şi cetăţean. Tehnologia există, bazele de date există, singurul lucru care pare să lipsească este voinţa de a pune tehnologia să lucreze în folosul oamenilor. Da, unii cetăţeni pur şi simplu uită sau amână reînnoirea documentelor personale, căci este un lucru pe care-l fac o dată la 10 ani, nu în fiecare zi şi este firesc să mai uite. Amenda nu rezolvă, în sine, problema, nu reînnoieşte actele. O notificare cu 3 sau 6 luni luni de zile înainte de expirare îi ajută pe cetăţeni să evite situaţiile de ieşire din legalitate, iar statului să-şi actualizeze datele”, a spus senatorul USR Raoul Trifan, conform sursei citate.

Notificarea anticipată nu numai că le va reaminti cetăţenilor că trebuie să-şi reînnoiască buletinul/paşaportul sau carnetul de conducere, dar le va permite şi să se programeze din timp, evitând cozi interminabile la ghişee. De asemenea, măsura va permite statului să-şi gestioneze mai eficient resursele şi să ofere servicii îmbunătăţite.

În expunerea de motive care însoţeşte propunerea legislativă, Raoul Trifan menţionează că în Republica Moldova cetăţenii eligibili primesc astfel de notificări prin SMS, email sau alte modalităţi, la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify.

În favoarea proiectului legislativ USR au votat 99 de senatori, iar un senator s-a abţinut. Iniţiativa legislativă a senatorului USR merge acum la Camera Deputaţilor, pentru dezbateri şi vot final.

 

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.