În contextul cutremurelor din Turcia, care au cauzat prăbuşirea a mii de clădiri şi au provocat moartea a mii de persoane, senatorul USR Cristian Ghica a adresat interpelări miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Ligia Deca, privind expertizarea şcolilor şi spitalelor din România, conform legii.
„Niciodată nu putem fi suficient de pregătiţi în faţa unui cutremur. Dar putem lua măcar măsurile esenţiale. Am trimis astăzi mai multe întrebări către ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Dezvoltării în care am cerut detalii despre stadiul implementării celor două legi privind expertizarea seismică a şcolilor şi spitalelor. Sunt două legi pe care le-am iniţiat şi care au fost promulgate în 2019 şi, respectiv, în 2022. Acestea prevedeau obligaţia autorităţilor locale de a realiza expertizarea seismică a şcolilor şi a spitalelor construite înainte de 1978, astfel încât să se ştie care sunt imobilele care au nevoie urgentă de consolidare”, a declarat senatorul Cristian Ghica, potrivit comunicatului de presă al USR.
Cele două legi al căror iniţiator este senatorul USR Cristian Ghica prevăd expertizarea tehnică şi încadrarea în categorii de risc seismic pentru toate şcolile, respectiv spitalele de pe teritoriul României, până la data de 1 iunie 2024. Peste 3 milioane de copii învaţă în aproximativ 6.000 de clădiri fără a avea informaţii dacă acestea rezistă sau nu la cutremure mai puternice, în condiţiile în care România este poziţionată într-o zonă seismică activă.
Conform sursei citate, printre întrebările adresate miniştrilor, se numără:
„- Câte instituţii de învăţământ şi spitale au fost evaluate?
- Care sunt rezultatele evaluării, câte şi în ce grade de risc sunt încadrate?
- Care sunt măsurile luate pentru protecţia copiilor şi/sau a pacienţilor, precum şi a personalului auxiliar, în concordanţă cu gradele de risc alocate?”.
Sunt peste 5.000 de morţi, mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbuşit în Turcia şi Siria, în urma celui mai puternic seism care s-a înregistrat, luni, în regiune după mai bine de un secol. Operaţiunile de salvare se desfăşoară contracronometru, mai ales că şi vremea pune probleme şi reduce şansele de supravieţuire ale celor prinşi sub ruine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.