Şase operatori economici au dat în folosinţă proiecte pilot de amenajare pentru consumatorii cu dizabilităţi, au anunţat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care au precizat că au coordonat această iniţiativă împreună cu Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Reprezentanţii ANPC au anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că au apărut primele rezultate concrete ale acordului de parteneriat ”Şanse egale pentru o viaţă independentă”, încheiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), împreună cu Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR), aflat sub patronajul premierului Marcel Ciolacu, au apărut deja. 
Şase mari operatori economici - Auchan, OMV, MOL, Banca Transilvania, KFC şi Altex - au definitivat şi dat în folosinţă proiectele pilot de amenajare pentru asigurarea respectării drepturilor consumatorilor cu dizabilităţi, prin accesibilizarea produselor şi serviciilor de pe piaţă, ca urmare a consilierii realizate de ANPC şi CNDR. 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
”În virtutea acestei colaborări, s-a desfăşurat, la sediul ANPC, o întâlnire, la care au participat reprezentanţii celor şase companii, pentru a discuta despre posibilitatea de extindere a acestor proiecte. 
Unele dintre firmele participante şi-au asumat, chiar, în cadrul discuţiei, angajamentul de a generaliza proiectele începute şi implementate ca pilot, în întregul lanţ comercial pe care îl deţin în România, până la sfârşitul anului, asigurând, astfel, dreptul la o viaţă independentă şi aducând un beneficiu semnificativ atât consumatorilor cu dizabilităţi, cât şi familiilor lor, aşa cum se întâmplă în toate ţările Uniunii Europene”, au afirmat reprezentanţii ANPC.
 
În magazine au fost amenajate case prioritare pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, la staţiile de carburanţi există o pompă prioritară pentru persoanele cu dizabilităţi. Totodată, aceşti operatori economici au create atât locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi, cât şi toalete speciale pentru acestea.
 
Preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a declarat că este convins că în scurt  timp şi alţi operatori economici se vor alătura acestui demers. 
”Mă bucur să văd că primele magazine pot fi deja folosite de persoanele cu dizabilităţi, pentru ca şi acestea să poată beneficia de toate drepturile pe care le au în calitate de consumatori şi cred că, în cel mai scurt timp, şi alţi operatori economici se vor alătura acestui demers, în mod voluntar, iar noi îi vom consilia, de asemenea, pentru a putea implementa cerintele legale de accesibilitate”, a declarat Sebastian Hotca.
Totodată, a început realizarea unor paşi concreţi în ceea ce priveşte amenajările mijloacelor de transport în comun din Capitală, pentru a oferi posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de a călători în siguranţă, fără a avea nevoie de însoţitor sau asistenţă, au mai precizat reprezentanţii ANPC. 
Proiectul pilot cuprinde o parte din vehiculele care se deplasează zilnic pe linia de autobuze 104, care traversează o mare parte a oraşului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.